DPS Jokiću za petama - na izborima u Kotoru niko nema većinu za formiranje vlasti

Vlast zavisi od malih partija, najveći gubitnik lista Za budućnost Kotora

28901 pregleda 5 komentar(a)
SO Kotor ima 33 odbornička mjesta, vlast čini najmanje 17 odbornika: Sa biračkog mjesta u Kotoru, Foto: MediaBiro
SO Kotor ima 33 odbornička mjesta, vlast čini najmanje 17 odbornika: Sa biračkog mjesta u Kotoru, Foto: MediaBiro

Iako je nosilac liste Demokrate - Pokret Evropa sad u Kotoru, Vladimir Jokić, kazao da će bez problema formirati vlast u tom gradu, ipak će dosadašnjim koalicionim partnerima, kako pokazuju preliminarni rezultati, za to biti potrebno još mandata.

Demokrate i PES su, prema preliminarnim rezultatima te koalicije, osvojili deset mandata, a njihov koalicioni partner u aktuelnoj vlasti koalicija Za budućnost Kotora svega tri. U aktuelnoj vlasti bio je Građanski pokret URA (jedan mandat), ali na ovim izborima zvanično nije nastupio. Neki njihovi članovi učestvovali su na izborima u okviru građanske liste Čuvari grada koja nije prešla cenzus.

Skupština Opštine Kotor ima 33 odbornička mjesta, što znači da PES-u i Demokratama treba najmanje 17 mandata da formiraju vlast, a sada ih imaju 13, sa listom Za budućnost Kotora.

S druge strane Demokratska partija socijalista (DPS) je takođe osvojila deset mandata i sa tradicionalnim partnerima ima 13 mandata (Evropski savez koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani osvojili su dva mandata, a Hrvatska građanska inicijativa jedan). Ako im se vrati ‘’odbjegli’’ član Davor Kumburović, čija lista Demokratska alternativa ima tri mandata, onda imaju ukupno 16 mandata.

grafik Kotor
foto: Vijesti

DPS je uložio prigovor, zbog čega Opštinska izborna komisija sinoć, do zaključenja ovog broja “Vijesti”, nije saopštila preliminarne rezultate. Kako je prenio Radio Kotor, prigovor se odnosi na 10 biračkih mjesta, a iz DPS-a tvrde da je “materijal koji je važeći, proglašen za nevažeći”.

Iz DPS-a tvrde da imaju 11 mandata.

’’DPS je ubjedljiv pobjednik lokalnih izbora, osvojili smo 11 mandata bez obzira na sve najave da nećemo proći dobro na izborima’’, kazao je Aleksandar Bogdanović iz DPS-a za TV Vijesti.

On je rekao da je lista Demokrate-PES, sa 3.300 glasova doživjela debakl.

’’Ne samo ona, nego sve partije koje čine vlast na državnom i na lokalnom nivou. Sjajan rezultat DPS na izborima u Kotoru”, zaključio je Bogdanović.

Demokrate su na prethodnim lokalnim izborima osvojile 24 odsto glasova ili devet mandata, dok PES nije učestvovao (formiran je 2022. godine). Na parlamentarnim izborima prošle godine, Demokrate su (sa GP URA) dobile 12,5 odsto glasova u Kotoru, a PES 24,12 odsto.

Jokić je na konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mjesta rekao da će ‘’bez problema formirati koalicionu vlast’’.

Ako Jokić računa na Grbaljsku listu, koja je osvojila tri mandata, ipak će mu faliti još jedan mandat, što znači da bi mogao pregovarati sa Kotorskim pokretom čiji je nosilac Siniša Kovačević nekadašnji odbornik Ujedinjene Crne Gore, a osvojio je jedan mandat.

Ujedinjena je na prošlim lokalnim izborima bila dio koalicije Za budućnost Kotora, koja je najveći gubitnik kotorskih lokalnih izbora, jer je osvojila četiri manje nego 2020. godine.

Ta koalicija je osvojila 9,48 odsto glasova, dok je na lokalnim izborima 2020. dobila 21,27 odsto, a na parlamentarnim prošle godine (Za budućnost Crne Gore) 11,98 odsto.

Razlog za loš rezultat koalicije koju čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), može biti to što je tu koaliciji napustila tri odbornika.

Na startu su imali sedam odbornika - dva iz NSD-a i po jednog iz DNP-a, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Demokratske srpske stranke i Ujedinjene.

U međuvremenu, osim Kovačevića, napustio ih je po jedan odbornik iz NSD-a i DNP-a.

SNP i DSS su nastupila kao posebna koalicija, ali nijesu prešli cenzus.

I DPS je, u odnosu na lokalne izbore 2020. godine, zabilježio je gori rezultat jer je na prethodnim izborima dobio 12 mandata ili 31,6 odsto glasova, dok ih je juče osvojio 28,38 odsto.

Na parlamentarnim izborima DPS je u Kotoru dobio 31,2 odsto glasova.

Na izborima u Kotoru učestvovalo 12 lista, od čega cenzus nijesu prešli osim koalicije SNP-DSS i građanske liste Čuvari grada, ni Crnogorska građanska akcija i Građanska lista Za Kotor.

Izlaznost manja gotovo za trećinu

U Kotoru je glasalo ukupno 10.104 građana ili 54,68 odsto, što je četiri hiljade ili 28 odsto manje nego na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine.

Izlaznost je veća nego na parlamentarnim izborima 2023. godine, kada je bila oko 48 odsto.

Predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Anka Perović rekla je da većih nepravilnosti tokom izbornog dana nije bilo.

’’Sve je rješavano u hodu sa biračkim odborima, tako da na kraju dana nema većih nepravilnosti’’, rekla je Perović Radio Kotoru.

Pravo glasa imalo je 18.498 stanovnika Kotora, koji su glasali na 37 biračkih mjesta.

Bonus video: