Milatovićeva lista između čekića i nakovnja: Brak sa DPS-om "štetan na duže staze"

Sagovornici “Vijesti” su ocijenili da lista Jakova Milatovića i GP URA dugoročno ne bi imala veću korist od eventualne postizborne koalicije sa DPS-om u glavnom gradu.

Brojke govore da sa DPS-om mogu samo zajedno, a za vlast sa partijama u Vladi, “dovoljna” su četiri Milatovićeva odbornika

37396 pregleda 213 reakcija 82 komentar(a)
Čelnici koalicije Za bolju Podgoricu, Foto: Luka Zekovic
Čelnici koalicije Za bolju Podgoricu, Foto: Luka Zekovic

Ukoliko bi lista “Za bolju Podgoricu” Jakova Milatovića i GP URA ušla u pregovore sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju vlasti u Podgorici, u takvoj kombinaciji kratkoročno bi uzeli više funkcija u izvršnoj vlasti glavnog grada, ali dugoročno ne bi dobili ništa, jer je DPS daleko od reformisane partije koja bi bila poželjan partner.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, odgovarajući na pitanje da li lista Milatovića i GP URA Dritana Abazovića, koja je uprkos slabom rezultatu tas na vagi za formiranje vlasti, ‘smije’ u pregovore o formiranju vlasti sa najjačom opozicionom strankom i koliko bi ih dogovor politički koštao.

Građanski aktivista Stefan Đukić kazao je za “Vijesti” da misli da je ta koalicija na jedan način spremala birače na tu mogućnost, ali da je veliko pitanje da li bi im donijelo više štete ili koristi.

“Kratkoročno, uzeli bi više funkcija u izvršnoj vlasti glavnog grada, ali dugoročno ne bi dobili ništa. To je Dritan Abazović već iskusio. Nije drugačije ni za DPS koji bi bio partner u tome, jer ni oni nisu dobro izašli iz tog neobičnog braka. Sada su činioci malo drugačiji, ali sumnjam da su birači i jednih i drugih spremni da to podrže”, ocijenio je Đukić.

Izvršna direktorica “Monitora” Milena Perović je ocijenila za “Vijesti” da koalicija Milatovića i Abazovića nije do sada javno isključila pregovore sa DPS-om nakon izbora, ali ni one u drugom smjeru.

“Znači da su oba puta moguća. Istovremeno, i jedna i druga opcija za njih nijesu laka odluka, kako zbog ovih još živih narativa, tako i zbog toga što je sukob Milatovića i (Milojka) Spajića jako produbljen, posebno u predizbornom periodu. Otuda im i jedan i drugi smjer mogu donijeti vlast, ali i napraviti štetu u kontekstu principijelnosti. Doduše, neprincipijelnosti nije nedostajalo generalno na političkoj sceni, zbog čega ni drugi scenariji nijesu baš nemogući. Kao ni onaj budvanski, da se ne dođe do dogovora”, istakla je Perović.

Ona je kazala da su i ovi izbori, međutim, pokazali da najveću štetu političkim partijama koje su vršile vlast nakon pada DPS-a u stvari pravi “to što su u ove četiri godine pokazali da i oni mogu da budu DPS”.

Od liste “Za bolju Podgoricu” iza koje je stao šef države Jakov Milatović, zavisiće ko će formirati vlast u glavnom gradu. Prema preliminarnim rezultatima, lista čiji je nosilac Luka Rakčević, osvojila je šest mandata.

DPS, koji je osvojio 19 mandata, bi uz podršku Evropskog saveza, SEP-a nekadašnjeg premijera Duška Markovića i liste “Za bolju Podgoricu” došao do minimuma od 30 mandata, potrebnog za formiranje vlasti.

Rakčević je pred izbore u intervjuu “Vijestima” rekao da ne dozvoljavaju da ih bilo ko više plaši DPS-om, a ponajmanje oni koji posljednjih 30 godina nijednu riječ nisu kazali protiv DPS-a, dok god je bio na vlasti.

“Mi smo DPS pobijedili i poslali na margine političkog života, a to će svoju potvrdu imati i 29. septembra, s nikada gorim rezultatom te partije na podgoričkim izborima”, rekao je tada Rakčević.

Nosilac liste DPS-a Nermin Abdić je rekao pred izbore “Vijestima” da “fotelja nije i neće biti ispred interesa građana”, da teže razvoju, da Podgorica bude primjer i da ko god to želi, biće im partner.

Čelnici DPS-a preksinoć nakon izbora
Čelnici DPS-a preksinoć nakon izborafoto: Boris Pejović

Odgovarajući na pitanje da li je DPS zaista reformisan, Đukić je rekao da DPS ne može da se zove reformisanim dokle god ima problem da se istinski suoči sa prošlošću, “dokle god ćute na sav kriminal i korupciju koja je karakterisala društvo ranije.”

“Ako je za njih Novović Skaj tužilac, ako su i dalje na strani Medenice, Veljovića, Lazovića i ostalih, onda nema razlike vodi li tu partiju Milo Đukanović ili Danijel Živković. Reći da tu postoje razlike bila bi najobičnija iluzija”, ocijenio je Đukić.

Perović je ocijenila da je jasno da DPS nije reformisan, ali je to još manje bio onda kada je Abazović uz parlamentarnu podršku te partije napravio manjinsku vladu.

“Sam Abazović i njegova URA ovoga puta ne mogu omogućiti DPS-u povratak na vlast u Podgorici, već jedino koalicija URA, Milatovićev Pokret za Podgoricu i Pokret za promjene (PZP), koja je skupa osvojila šest mandata, tačno onoliko koliko DPS-u i nedostaje u slučaju da mu se pridruže Evropski savez i partija Duška Markovića. Ista koalicija to može i u suprotnom smjeru, gdje partijama vlasti nedostaju tri mandata, i gdje to možda može biti i sam Milatovićev Pokret za Podgoricu, recimo”, kazala je Perović.

Evropski savez, prema preliminarnim rezultatima ima tri mandata, a Markovićeva Stranka evropskog progresa dva.

Istakla je da je problem to što je takvo udruživanje već proizvelo vanredne podgoričke izbore.

Perović je kazala da trenutno svakako ne postoji jedan tas na vagi, odnosno to nije samo Milatovićeva i Abazovićeva koalicija, već više političkih subjekata, i u jednom i u drugom smjeru.

“O tim kombintorikama se, međutim, ne govori, jer se s jedne strane i ovi podgorički izbori doživljavaju kao jedna vrsta referenduma, dok je i dalje snažan antidepees narativ, odnosno narativ 30. avgusta”, istakla je Perović.

U izbornoj noći nositeljka liste “Za budućnost Podgorice” Jelena Borovinić Bojović je najavila da će pozvati na razgovor Mujovića i Rakčevića, dodajući da joj je cilj jaka i stabilna Podgorica. Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je bio još konkretniji:

“To (rezultat DPS-a) treba da bude upozorenje za sve koji se kunu u tu većinu i neophodnost demontaže DPS-a i da, koliko večeras, i premijer Spajić i predsjednik Milatović, zajedno s kolegom Mandićem, sa mnom i svima koji su nosili izbornu pobjedu 30. avgusta - sjednu, obave razgovore, kako bi trasirali put koji neće značiti povratak DPS-a na vlast ni u jednom obliku, ni u jednom gradu”.

Lider PES-a Milojko Spajić kazao je, odgovarajući na pitanje novinara da li će pregovarati s Milatovićem i GP URA o formiranju vlasti, da će o tome odlučiti partijski organi PES-a i Demokrata posebno, te nakon toga usaglasiti zajednički stav.

Mujović je ranije rekao da je jedina koalicija koja je nemoguća “je sa DPS-om”.

“Smatram takođe da oni koji su do sad činili vlast u Podgorici i zagorčavali život Oliveri Injac ne zaslužuju da budu partneri i da se ja pitam, odmah bih ih prekrižio”, kazao je Mujović.

Bonus video: