Pregovori o formiranju vlasti u Gusinju još nisu formalno počeli; Balić: Otvoreni smo za saradnju sa svima

I iz drugih lista koje će imati odbornike u narednom sazivu gusinjskog parlamenta kao razlog zbog koga pregovora još uvijek nema, ističu neobjavljivanje rezultata u Službenom listu

7086 pregleda 0 komentar(a)
Balić, Foto: Bosnjacka stranka
Balić, Foto: Bosnjacka stranka

Aktuelni predsjednik opštine Gusinje Sanel Balić (Bošnjačka stranka) kazao je "Vijestima" da su otvoreni za saradnju sa svim listama koje su učestvovale na lokalnim izborima, ali da pregovori nisu započeti.

Kao razlog čekanja, on je naveo zdravstvene probleme, ali i činjenicu da konačni rezultati još nisu objavljeni u Službenom listu.

Predsjednik gusinjske Opštinske izborne komisije (OIK) Sanid Redžepagić kazao je da su rezultati dostavljeni, te da su izašli u štampanom izdanju, a da će na sajtu biti u toku današnjeg dana. Kao razlog čekanja, naveo je probleme tehničke prirode.

I iz drugih lista koje će imati odbornike u narednom sazivu gusinjskog parlamenta kao razlog zbog koga pregovora još nema ističu neobjavljivanje u Službenom listu.

Takođe, "Vijestima" je potvrđeno iz više partija koje su učestvovale na izborima da tačan datum prvog sastanka i dalje nije utvrđen.

Izbori za lokalni parlament sa 30 mjesta održani su 15. septembra.

Koalicija Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije "Srcem za Gusinje" prema preliminarnim rezultatima osvojila je 43,39 glasova, odnosto 14 mandata.

Taj savez će najvjerovatinije biti i okosnica buduće vlasti.

Prema istim podacima lista "Zajedno za Gusinje" Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca Salih Đonbalaj osvojila je 23,40 odsto glasova, odnosno sedam mandata, lista Demokratske partije socijalista (DPS) "Gusinje može bolje – Demir Bajrović" 20,61 odsto i šest mandata, lista Pokret za Gusinje 7,44 odsto ili dva mandata, a Demokrate 5,16 odsto ili jedan mandat.

Do 16 mjesta u lokalnoj skupštini, koliko je potrebno da bi se napravila vlast, koalicija oko BS-a mogla bi da dođe uz podršku Pokreta za Gusinje ili saveza albanskih stranaka.

BS bi, u slučaju da SD i SDP odluče da odvojeno pregovaraju, bilo nešto teže da oformi vlast, ali ne i nemoguće - u tom slučaju bili bi im neophodni glasovi i koalicije albanskih partija i Pokreta za Gusinje.

U ovom trenutku, moguću prepreku za saradnju BS-a s nekadašnjim koalicionim partnerom, DPS-om, predstavlja uslov koji su ključni akteri vlasti na državnom nivou postavili BS-u. Oni su uoči rekonstrukcije izvršne vlasti u julu, kad je BS postao njen dio, poručili da ta partija treba da "preispita koalicionu saradnju na svim nivoima s vodećom parlamentarnom opozicijom, najkasnije do usvajanja budžeta za 2025. godinu". U suprotnom, zaprijetili su prekidom saradnje s tom opozicionom strankom.

Ako ne bude saradnje s BS-om, DPS novu vlast može samo napraviti uz podršku saveza albanskih partija i SD-a i SDP-a.

Nakon izbora 2020. godine vlast u Gusinju napravili su DPS, koalicija albanskih partija i BS. Međutim, prije godinu je došlo do krize vlasti jer je tadašnja predsjednica opštine iz DPS-a (Anela Čekić) smijenila dva sekretara iz BS-a. Uslijedila je prekompozicija vlasti, nakon koje je DPS otišao u opoziciju, a BS i albanske partije s odbornicima SD-a, SDP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) napravili novu većinu.

Koalicija albanskih partija se u međuvremenu podijelila, jer je jedan dio njihovih odbornika na septembarskim izborima nastupio pod imenom Pokret za Gusinje.

Bonus video: