Spajić: Šteta od kriminala preko 700 miliona eura, mogli smo izgraditi dio projekta Velje brdo

Premijer poručio kako će ova Vlada obezbijediti da svaki pojedinac dostojanstveno živi od svog rada

12450 pregleda 111 reakcija 2 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Jačanje sektora bezbjednosti jedan je od temelja 44. Vlade uz ubrzane EU integracije i jačanje ekonomije, poručio je premijer Milojko Spajić. On je to kazao na svečanosti koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo povodom obilježavanja 2. oktobra – Dana unutrašnjih poslova.

“Tako postavljen kurs Vlade zahtijevao je vanredne napore svakog pojedinca. Mogu reći da sam ponosan na učinjeno, ali je mnogo posla ispred nas”, poručio je Spajić.

On je naveo da je za 10 mjeseci uhapšeno na stotine bezbjednosno interesantnih lica koji su državu oštetili za preko 700 miliona eura.

“Za taj novac mogli smo da izgradimo jednu dionicu auto-puta ili dio projekta Velje brdo”, kazao je Spajić, prenosi portal RTCG.

On je naveo da, međutim, interesi ranijih vlada nijesu bili usmjereni na pojedinca već na kriminalne grupe. Uspostavljena je kaže on nova praksa.

“Ova bezbjednosna struktura jasno je pakazala da će se odlučno obračunati sa svim vidovima kriminala”, kazao je Spajić i poručio kako će ova Vlada obezbijediti da svaki pojedinac dostojanstveno živi od svog rada.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je na svečanosti da je ideja o sigurnoj Crnoj Gori stara bar 193 godine koliko je stara policijska organizacija.

“Nijesmo ponosni na sve što su bili obrasci ponašanja pojedinaca u policijskim redovima. Godine kojih se svi sjećamo bile su obilježene zloupotrebama policijske organizacije zarad kriminala i korupcije i slučajeva zastrašivanja”, kazao je Šaranović.

On je naveo i da te godine upozoravaju da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti.

“Savezništvo sa građanima mora biti ojačano, a veze sa kriminalom do kraja uništene”, kazao je ministar i poručio da je u prethodnih godinu dana kriminalnim grupama stavljeno do znanja da u državi imaju najsnažnijeg neprijatelja i da kriminal ne može biti jači od države.

Šaranović je kazao da je u proteklih deset mjeseci procenat rasvjetljenosti krivičnih djela 95 odsto, a kako je saopštio, u tom periodu procesuirano je 600 članova organizovanih kriminalnih grupa.

On je saopštio da je u proteklih godinu rasvijetljeno osam od devet ubistava, kao i dva iz ranijih godina. Kaže i da su riješena sva 43 ubistva u pokušaju i četiri ubistva u pokušaju iz 2023.

“U periodu od 2016. godine do 2020. bila su 93 ubistva od čega 42 u kriminalnim obračunima, među žrtvama bilo je i šest slučajnih žrtava. Nakon promjene vlasti od 2020. stvari su se značajno promijenile. Do danas je ukupan broj ubijenih smanjen na 27, a slučajnih žrtava nije bilo”, poručio je ministar i dodao da taj rezultat nije slučajnost.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić čestitao je pripadnicima MUP-a njihov dan i poručio da kao koordinator tog sektora želi da im zahvali na naporima koje ulažu u radu, a usljed nedostatka kadra.

“Hvala vam i na hrabrosti koju pokazujete”, poručio je Bečić i kazao kako je zatečeno teško naslijeđe u toj oblasti.

Radilo se, kaže on, zajedno prethodnih 11 mjeseci, a podsjetio je i na izmjene Zakona o MUP-u, koje će kako kaže Bečić omogućiti kadrovsko jačanje MUP-a.

“Nadam se da ćemo skoro stvoriti pretpostavke da nakon deceniju dobijete i nove uniforme”, poručio je Bečić.

Kaže da je uvijek insistirao i da će insistirati na moralnosti, pa je zbog toga usvojen i Pravilnik o sadržaju i načinu kontrole imovine i prihoda policijskih službenika.

“Zalažem se za potpuno čist bezbjednosni sektor, apsolutno očišćen od kriminala i korupcije i svake vrste nedozvoljenog djelovanja”, poručio je Bečić i kazao da postoji dobra saradnja između institucija.

Kaže da su svi rezultati rada MUP-a posljedica neselektivnosti, nepristrasnosti i profesionalnog djelovanja.

“U ovoj zemlji vidjeli ste za 11 mjeseci da nema povlašćenih nema nedodirljivih i vjerujem da će se to nastaviti i da nikada više niko neće biti jači od države Crne Gore”, poručio je Bečić.

Na svečanosti su uručene i nagrade najboljim pripadnicima MUP-a.

Bonus video: