Zbog dva kupona manjka, DPS može "oteti" mandat Demokratama: I u Kotoru moguće izborne igrarije

Kotorska izborna komisija prihvatila prigovor DPS-a jer je u glasačkoj kutiji bio 271 listić, dok je kupona bilo 269

59014 pregleda 95 reakcija 67 komentar(a)
Glasanje na jednom biračkom mjestu u Kotoru, Foto: Media biro
Glasanje na jednom biračkom mjestu u Kotoru, Foto: Media biro

Demokratska partija socijalista (DPS), koja je prije četiri dana na izborima u Kotoru osvojila deset mandata u tamošnjem parlamentu, mogla bi sljedeće sedmice da "preotme" koaliciji Demokrate i Pokreta Evropa sad (PES) jedan, pošto će se ponovo glasati na biralištu u Prčanju.

Kotorska izborna komisija prihvatila je juče prigovor DPS-a da se opet glasa na jednom biračkom mjestu (Dom kulture) u tom naselju, zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269).

Ustavni sud je prošle godine odbio tri žalbe tog tipa nakon parlamentarnih izbora održanih u junu, ocijenivši da takva sitna nepoklapanja u biračkom materijalu ne mogu bitnije uticati na ishod izbora.

Međutim, izborne komisije, lokalne i državna, to ne mogu da cijene, bez obzira što usvajanje takvih prigovora može partijama da posluži kao povod za izborni inženjering. Komisijama je u nadležnosti utvrđivanje postojanja razloga za ponavljanje glasanja.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 89), glasnje na nekom biralištu može se ponoviti ako se utvrdi da je broj listića u kutiji veći od broja birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali, ako se utvrdi da je broj listića veći od broja kupona, da je broj listića veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, te ako se utvrdi postojanje dva ili više kontrolnih kupona s istim serijskim brojem ili serijskim brojem koji ne pripada tom biralištu. U tom slučaju, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje - ponavlja.

Osam članova izborne komisije glasalo je juče za prihvatanje prigovora DPS-a, dok je sedam bilo protiv. Sjednici nije prisustvovao član komisije koji predstavlja listu "Za budućnost Kotora".

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Kotor, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez "Za budućnost Kotora", Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.

Na biralištu u Domu kulture u Prčanju, glasalo je 266 birača (upisano ih je 495), od čega je DPS dobio 98 glasova, PES i Demokrate 58, "Za budućnost Kotora" 29, Grbljanska lista četiri, Demokratska alternativa 24, Evropski savez 14, HGI 19 i Kotorski pokret 3.

Ostaka glasova dobile su liste koje nisu prešle cenzus - koalicija Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke (13), lista "Čuvari grada" (dva), te Crnogorska građanska akcija i lista "Za Kotor" (po jedan).

U Prčanju će se iznova glasati u utorak. Shodno Dontovom sistemu, DPS-u fali 18 glasova da dobije jedanaesti mandat, tako što će koalicija Demokrate-PES izgubiti jedan.

Kotorski parlament ima 33 odbornička mjesta, što znači da je za formiranje vlasti potrebno najmanje 17 glasova.

Koalicija Demokrate-PES i lista "Za budućnost Kotora" imaju 13 mandata, što znači da im fale četiri. S druge strane, DPS s tradicionalnim partnerima - Evropskim savezom koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani, te HGI-jem - ima 13 mandata. Ako im se vrati "odbjegli" član Davor Kumburović, čija Demokratska alternativa ima tri mandata, onda bi bili nadomak formiranja vlasti.

Bonus video: