Komnenović: BF obmanjuje javnost, vodovod za Gospu nije razlog bojkota

"Ovo je projekat svih konstituenata tivatske vlasti zajedno, jer smo zajedno ovaj projekat kao i druge uvrstili u budžet, a nadležni organi tender su uspješno sproveli"

5252 pregleda 1 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Projekat izgradnje za ostrvo i svetilište Gospe od Milosti nije razlog neprisustvovanja odbornice Bokeškog Foruma (BF) sutrašnjoj sjednici SO Tivat.

To je večeras saopštio predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) reagujući na saopštenje BF-a koji je prethodno poručio da njihova jedina odbornica u lokalnom parlamentu Sandra Sindik, neće doći na sjutrašnju, 19. po redu redovnu sjednicu lokalnog parlamneta.

BF je kao razlog za taj potez naveo činjenicu da ni nakon godinu dana od donošenja odluke u SO Tivat o izgradnji tog vodovoda kao lokalnog objekta od javnog interesa, radovi na tom projektu još nisu započeli.

Poručili su da to što svoje koalicione partnere iz lokalne vlasti u Tivtu na ovaj način ostavljaju bez odlučujućeg, 17. glasa u 32-članom lokalnom parlament, jeste otvoren politički pritisak BF-a zbog neriješavanja pitanja vodosnabdijevanja ostrva Gospa od Milosti.

"Jasno i glasno građanima Tivta, jer jedinu obavezu imamo prema njima, poručujemo sledeće: dok projekat vodosnabdijevanja Gospe od Milosti ne bude do kraja realizovan, mi Skupštini nećemo prisustvovati. Fotelje dolaze i odlaze, a principi ostaju", poručili su iz BF-a.

Komnenović je na to reagovao saopštenjem u kome je istakao da "izgradnja vodovoda za ostrvo Gospe od Milosti ne može biti opravdanje za neprisustvovanje odbornice BF-a sjutrašnjoj sjednici Skupštine Opštine".

"Opština Tivat je još u avgustu ove godine posredstvom Direkcije za investicije na osnovu prethodno urađene tehničke dokumentacije izabrala izvođača radova na ovom projektu. U pitanju je kompanija 'Indel inžinjering' iz Podgorice a vrijednost radova je oko 103.000 eura sa PDV. Uslijedila je procedura obezbjeđivanja službenosti prolaza jer su određene parcele u Kaluđerovini obuhvaćene projektom, u vlasništvu Vlade Crne Gore, kotorske Biskupije i jednog pravnog lica. Skupštinska služba jeste kasnila nekoliko dana sa dokumentacijom kojom se traži službenost prolaza za parcele kojim raspolaže Vlada, a koju je prethodno pripremila Direkcija za imovinu, ali to bitno nije uticalo na dinamiku ovoga projekta", naveo je Komnenović.

On tvrdi da je "činjenica da dalji koraci u ovom složenom poslu koji predviđa i podvodne radove, više nijesu na Opštini Tivat, već na Vladi Crne Gore".

"Čeka se saglasnost Vlade kako bi se obezbjedila službenost prolaza i kako bi se nastavilo sa projektom. Treba reći još i to da projekat izgradnje vodovoda za ostrvo Gospe od Milosti nije i ne može biti par excellence projekat Bokeškog Foruma, ili druge partije koja participira u tivatskoj vlasti. Ovo je projekat svih konstituenata tivatske vlasti zajedno, jer smo zajedno ovaj projekat kao i druge uvrstili u budžet, a nadležni organi tender su uspješno sproveli. Nadamo se skorom početku radova" istakao je predsjednik Opštine Tivat dodajući da je o svim ovim detaljima upoznat je i župni upravitelj župe Krašići i Bogišići, upravitelj svetišta Gospe od Milosti, don Ivo Ćorić.

"Važno mi je da o tome budu upoznati i građani. Na žalost, ispada da jedini koji ovim činjenicama ne raspolažu jesu kolege iz Bokeškog Foruma, jer da je tako ne bi u javnost iznosili ovako paušalne informacije. Pokušajem blokade rada Skupštine na kojoj se donose odluke važne za sve građane našeg grada ne potvrđuje se principijelnost", zaključio je Komnenović.

Bonus video: