Kadić dostavio 15 prigovora DIK-u, u ponedjeljak sjednica

Gradska izborna komisija je u srijedu odbila sve Kadićeve prigovore

12553 pregleda 38 reakcija 7 komentar(a)
Nosilac liste Pokreta Naprijed Vuk Kadić, Foto: Pokret Naprijed
Nosilac liste Pokreta Naprijed Vuk Kadić, Foto: Pokret Naprijed
Ažurirano: 06.10.2024. 18:52h

Nosilac liste Pokreta "Naprijed" Vuk Kadić, podnio je danas Državnoj izbornoj komisiji (DIK) 15 prigovora zbog navodnih nepravilnosti na izborima održanim prije sedam dana u Podgorici, saznaju nezvanično "Vijesti".

On je to učinio nakon što je Izborna komisija Glavnog grada odbila njegove prigovore u srijedu.

"Vijesti" saznaju nezvanično da će DIK sjutra odlučivati o Kadićevim prigovorima.

"Nakon što je Izborna komisija Glavnog grada neosnovano odbacila sve naše prigovore, obratili smo se višoj instanci sa ciljem da dođemo do prava koja su nam u ovom procesu uskraćena. Ponovo ističemo da nismo i nikada nećemo biti dio bilo kakvog izbornog inženjeringa, za koji su nas pojedinci optuživali, a koji su isti primjenjivali decenijama", kazali su iz Pokreta Naprijed.

Rekli su da očekuju da će se članovi DIK-a prema njihovim zahtjevima odnijeti odgovorno i profesionalno, "te da partijske interese neće staviti ispred istine i prava svih da učestvuju u fer i poštenom izbornom procesu".

Kadić je od gradske komisije tražio poništavanje izbora i ponavljanje glasanja na 14 biračkih mjesta, na kojima su upisana 10.482 birača.

Na tim biračkim mjestima je, prije sedam dana, prema preliminarnim rezultatima izbora, glasalo 5.979 građana s pravom glasa.

Navodne nepravilnosti na koje se Kadić poziva, tiču se nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kontrolnih kupona, a jedna na glasanje u Doljanima, za koje je nestao izvod iz biračkog spiska.

Pokretu "Naprijed" je za prelazak cenzusa falilo oko 200 glasova.

Ako i DIK odbije Kadićeve prigovore, može se žaliti Ustavnom sudu. U slučaju da DIK prihvati njegove prigovore, izbori će biti ponovljeni.

Bonus video: