Evropski savez: Nepostupanje države u slučaju nepogoda u Šavniku odražava sunovrat državnog sistema

"Kažnjavati jedan grad samo zato što je opozicioni i očigledno ignorisati posljedice nevremena i kritičnu situaciju sa odsječenim mještanima i turistima, kao i potrebu za hitnim pružanjem pomoći, mogu samo visoki državni funkcioneri koji svoju ulogu ne povezuju sa odgovornošću", navodi se u saopštenju

3779 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Evropski savez
Foto: Evropski savez

Nepostupanje državnih organa u slučaju nepogoda koje su zadesile Šavnik predstavlja ne samo nebrigu, nemar i ravnodušnost, već i odražava stanje sunovrata u kojem se cjelokupan državni sistem trenutno nalazi, poručili su iz Evropskog saveza.

Oni kažu da je odnos Vlade Crne Gore prema Šavniku i njegovim građanima nakon elementarne nepogode koja ih je pogodila teško opisati, a ostati pristojan.

"Kažnjavati jedan grad samo zato što je opozicioni i očigledno ignorisati posljedice nevremena i kritičnu situaciju sa odsječenim mještanima i turistima, kao i potrebu za hitnim pružanjem pomoći, mogu samo visoki državni funkcioneri koji svoju ulogu ne povezuju sa odgovornošću. Nećemo biti grublji i pominjati ljudskost.

Ministar Šaranović koji voli da snima propagande materijale, oblači uniforme po lijepom i sigurnom vremenu i glumi šefa FBI, mogao je sada kada je to zaista potrebno, u istom kombinezonu u kojem je ispratio spasilačke ekipe za BiH, produžiti za Šavnik. Ne pada mu na pamet to, tamo je suviše mokro, hladno i neugodno, nije on zbog toga ministar unutrašnjih poslova. U prvi plan istura načelnika Direkcije za civilnu zaštitu, da tragikomično konstatuje kako su zadovoljni reakcijom lokalne samouprave", navodi se u saopštenju koje je Evropski savez dostavio medijima.

Oni su dodali da ministar odbrane Dragan Krapović je Šavnik vjerovatno privremeno prekrižio kao grad u Crnoj Gori kakvu on zamišlja, jer mu se ne uklapa u njegov sistem vrijednosti, "pa neka se Šavničani muče sami kada ne biraju Demokrate da im upravljaju gradom".

"A za premijera Spajića ne moramo ni pitati – nema ništa kripto u slanju mehanizacije i ljudstva kako bi se hitno pomoglo opozicionom Šavniku da bi Vlada donijela takvu odluku. Posljedice elementarne nepogode u jednom crnogorskom gradu nije tema ni za hitne telefonske sjednice njegove Vlade, koje su mu inače uobičajene", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: