UŽIVO DIK neće danas o Kotoru, raspravljaće o prigovorima iz Podgorice

Članovi DIK-a su odlučili da o prigovorima iz Kotora neće raspravljati dok im ne bude dostavljena kompletna dokumentacija. Na današnjoj sjednici će odlučivati o 15 prigovora koje im je, zbog navodnih nepravilnosti na izborima u Podgorici, podnio Pokret “Naprijed”

31253 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2024. 13:21h
Liveblog
11:54h

Data je pauza.

11:49h

Sljedeće tačke tiču se prigovora koje je podnio Nebojša Vuksanović ispred pokreta "Naprijed".

Podnijeto je 15 prigovora zbog navodnih nepravilnosti na izborima održanim prije osam dana u Podgorici.

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da su prigovori podnijeti OIK-u potpisani od strane nosioca liste Vuka Kadića, a DIK-u od strane Vuksanovića.

Vera Mijatović
Vera Mijatovićfoto: Boris Pejović

Napomena: Umjesto fotografije Vere Mijatović, bila je objavljena fotografija članice DIK-a Nataše Pešić. Redakcija "Vijesti" upućuje izvinjenje.

Izmjena: 13:23h
11:40h

Članovi DIK-a su odlučili da o prigovorima iz Kotora neće raspravljati dok im ne bude dostavljena kompletna dokumentacija.

11:35h

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je je saglasan da državna komisija treba da preuzme nadležnost opštinske kad ona loše radi.

"Mislim da bi se tako riješila situacija u Šavniku, ali i ova u Kotoru."

11:34h

Nikola Dedeić (DPS) kaže da je evidentno da dvije godine "šavnički scenario dezavuiše naš izborni sistem", a da će slična situacija biti u Kotoru.

"Evidentno je da prigovor DPS-a nije riješen u zakonskom roku. Iz nacrta zapisnika se zaključuje da je osam bilo za, osam protiv", kaže on.

11:32h

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da se rokovi moraju poštovati.

"Danas imamo dva prigovora iz Kotora. OIK u Kotoru ima 16 članova, osam je za, osam protiv. Podsjetiću kolegu Čađenovića da se rokovi moraju poštovati. U ovom konkretnom slučaju nema mogućnosti čekanja. Podsjećam da se svakom biraču mora dati pouka o pravnom lijeku. Odluka nije donijeta, došlo je do kršenja propisa. Zakon kaže da ako nadležna OIK ne donese rješenje u roku, prigovor se usvaja", ukazala je ona.

11:32h

Član DIK-a Vladimir Čađenović (Demokrate) smatra da se nisu stekli uslovi da odluče o prigovorima iz Kotora.

"Ne možemo utvrditi stanje iz onoga što je dostavljeno. Zapisnik nije ovjeren pečatom, a imamo zavodni broj. Da li je ovo zavedeno kao nacrt nije jasno, ali kad bude, moći ćemo da govorimo o tome", kazao je on.

11:32h

Član komisije Milisav Ćorić (SNP) je na sjednici DIK-a kazao da se ne može žmuriti pred činjenicom da se pravi atmosfera izbora u Šavniku.

"Model ponašanja izbornih organa u kome se ne postupa može da bude ozbiljan problem. Taj problem se ne može posmatrati sa aspekta trenutne situacije u jednoj opštini, već on sistemski pravi probleme. Odjavljeni birači iz Šavnika glasaju i u Šavniku i na novom prebivalištu. Po prigovoru se odlučuje rešenjem, a njime se odlučuje kako će se reagovati. Nije doneseno rješenje, ali se pokušava odrediti ona odredba zakona da se nešto smatra usvojenim, ako se u roku od 24 sata ne reaguje. Ono što se ponavlja iz sjednice u sjednicu OIK-a jeste da svakoj prisustvuje i predsjednica i njena zamjenica, pa onda opunomoćeni član DPS-a i njegov zamjenik. Učestvuju u radu, osim glasanja", rekao je Ćorić.

Milisav Ćorić
foto: Aljoša Turović

Smatra da se OIK Kotor ne vodi odredbama zakona.

"Iniciraću Skupštini dopunu Zakona o izboru poslanika i odbornika, u dijelu gdje DIK može preuzeti obaveze OIK, ako ona ne radi posao, ne samo kad je izbor poslanika, već i odbornika. Tako će se riješiti problem u Šavniku, ali i eventualni u Kotoru", dodaje.

11:32h

Državna izborna komisija (DIK) danas bi trebalo odlučuje o dva prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) koji se žalio na to što Opštinska izborna komisija u Kotoru nije preksinoć donio odluku o ponavljanju izbora u Prčanju.

U toku je sjednica DIK-a.

Bonus video: