Krapović: Crna Gora posvećena održavanju statusa kredibilne članice NATO-a

Godišnji brifing za izaslanike odbrane akreditovane u Crnoj Gori održan u Ministarstvu odbrane

1192 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je prije sedam godina, učlanjenjem u NATO, ostvarila jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva i u skladu sa tim ostaje snažno posvećena održavanju statusa kredibilne članice evroatlantske zajednice, ispunjavajući obaveze koje proizlaze iz NATO agende, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Godišnji brifing za izaslanike odbrane akreditovane u Crnoj Gori održan je danas u Ministarstvu odbrane. Brifingu su prisustvovali izaslanici odbrane Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Italije, Kanade, Kine, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunije, SAD, Slovenije, Srbije, Turske, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

Ministarstvo je saopštilo da se Krapović na početku brifinga obratio učesnicima, "poželjevši im dobrodošlicu i zahvalivši se na posvećenosti razvijanju odbrambene saradnje njihovih zemalja sa Crnom Gorom, kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i podizanje nivoa interoperabilnosti sektora odbrane i oružanih snaga".

Krapović i atašei
foto: Ministarstvo odbrane

S tim u vezi, naglasio je da je Vlada prvi put za potrebe odbrane ove godine opredijelila 2,02 odsto BDP-a, od čega je više od trećine namijenjeno modernizaciji Vojske, u cilju jačanja njenih kapaciteta i sposobnosti.

"Ministar se osvrnuo na napredak koji je Crna Gora postigla na putu ostvarivanja svog najznačajnijeg spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU, zahvalivši se na podršci na putu ka evropskoj budućnosti i poručivši da će Crna Gora nastaviti da sprovodi neophodne reformske procese, njegujući demokratske vrijednosti i dobre odnose unutar regiona Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Posebno je istakao da Vojska Crne Gore aktivno doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti, kroz angažovanje svojih pripadnika u misijama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj.

Krapović i atašei
foto: Ministarstvo odbrane

Takođe, konstatovao je da je procenat realizacije zajedničkih aktivnosti u sferi odbrane visok, "što svjedoči o uspješnoj saradnji ministarstava odbrane i vojski Crne Gore i savezničkih, odnosno partnerskih zemalja, kroz dijalog u bilateralnim i regionalnim formatima."

"Predstavnici Generalštaba VCG, Direktorata za ljudske resurse i Direktorata za logistiku, kroz prezentacije su upoznali izaslanike odbrane sa projektima i aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore koje su realizovane i koje su predviđene za naredni period, a tiču se između ostalog obrazovanja kadeta na inostranim akademijama, školovanja oficira, učešća pripadnika Vojske u međunarodnim misijama, kao i modernizacije crnogorskih vojnih kapaciteta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: