Milatović: Evropska unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana

"S uzdrmanim svjetskim poretkom, moje je čvrsto uvjerenje da smo kao lideri Zapadnog Balkana svjesni ovog geopolitčkog i političkog trenutka, ovog prozora u EU kad je pitanje proširenje, spremni smo da iskoristimo priliku", poručio je Milatović

34852 pregleda 66 reakcija 4 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije za medije, Foto: Siniša Luković

U vremenu geopolitičke neizvjesnosti smatramo da je promovisanje dijaloga dio rješenja, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za medije u okviru Samita Brdo-Brioni procesa.

Kazao je da mu predstavlja veliku čast da bude domaćin ovog samita, te da je zajednička poruka predsjednika država koji učestvuju "da je naš prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta".

"Evropska unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana, duboko sam uvjeren da će uspjeh Crne Gore biti podsticaj i svim drugim zemljama regiona i da će predstavljati jedan krupan korak unaprijed", rekao je Milatović.

Dodao je da proširenje EU nije samo potreba, već i postavljeni cilj, i imperativ.

"S uzdrmanim svjetskim poretkom, moje je čvrsto uvjerenje da smo kao lideri Zapadnog Balkana svjesni ovog geopolitčkog i političkog trenutka, ovog prozora u EU kad je pitanje proširenje, spremni smo da iskoristimo priliku", poručio je Milatović.

On je pohvalio Plan rasta EU za Zapadni Balkan, koji je nazvao podsticajnim alatom.

"Važno je istaknuti da zemlje koje su danas sa nama bile za stolom, u njih izvozimo više od 50 odsto našeg proizvoda, i čine 50 odsto našeg turističkog potencijala", naveo je Milatović

Istakao je da se demokratski razvoj ne smije uzeti zdravo za gotovo,

"Dugoročna regionalna stabilnost podrazumijve dobrosusjedske odnose, saradnju u dobroj vjeri...Crna Gora jeste i uvijek će biti zemlja koja je posvećena doborsusjednskim odnosima i stabilnosti", kazao je Milatović.

Milanović: Zadatak Hrvatske je da ohrabrujemo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da proces učlanjenja u EU traje godinama, da je obilježen sastancima koji se održavaju jednom godišnje, te da administracija EU nije efikasna.

"Nijedan proces EU nije doveo ni do čega. Ovo je oblik komunikacije između ljudi i država, EU je inertan sastav u kojem su Slovenija i Hrvatska ušli, i u kojoj imamo korisiti, ali ja u tome ne vidim nikakvu ideologiju", rekao je Milanović.

Poručio je da, ukoliko se bude čekalo sa daljim proširenjem EU, da će države izgubiti strpljenje, a da je zadatak Hrvatske da te države ohrabruje.

"Želim da naši susjedi budu naši prijatelji, moramo imati razumijevanje za njihove probleme, pa i probleme unutrašnje politike, koje su prirodne jer crnogorske istorija nije počela jutros, i sigurno nije veliki dio tog vremena upravljana iz Zagreba", naveo je Milanović.

Na pitanje kako ocjenjuje odnose Crne Gore i Hrvatske, Milanović je rekao da su ti odnosi dobri.

"Ja razumijem da neki poslanici u Skuptšini Crne Gore imaju potrebu da daju naglasak na nešto što ih tišti, radilo se o Rezoluciji o Jasenovcu, po meni potpuno nepotrebnoj, to su stvari koje su iza nas", kaže Milanović.

Rekao je ne podržava niti da osuđuje odluku da se crnogorski poslanici proglase personama non grata, te da on nije učestvovao u toj odluci.

Bonus video: