Bojanić Lalović: Škole nijesu bezbjedna mjesta, kao društvo smo zakazali u borbi protiv vršnjačkog nasilja

"U javnom prostoru se sve češće koristi jezik mržnje i netrpeljivosti, isključivosti i diskriminacije, pa postaje gotovo normalno i sa stvarnošću stopljeno da univerzitetski profesor najavljuje građanski rat ili da neko od funkcionera izaziva svojim govorima rasnu i nacionalnu mržnju", poručila je poslanica DPS

4269 pregleda 5 komentar(a)
Bojanić Lalović, Foto: DPS
Bojanić Lalović, Foto: DPS

Ranjavanje, opasno po život, učenika u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović" u Baru suočilo nas je sa još jednom poraznom istinom da škole nijesu bezbjedna mjesta i da smo kao društvo zakazali u borbi protiv vršnjačkog nasilja, saopštila je danas Zoja Bojanić Lalović, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

Maloljetniku (A.K.) osumnjičenom da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović" gdje je nožem nanio povrede opasne po život učeniku te škole D.M.(18) tužilac Višeg državnog tužilaštva je odredio zadržavanje do 72 sata.

"I prije ovog slučaja konstatovali smo da se povećao broj slučajeva vršnjačkog nasilja u školama, ali osim kratkoročnog reagovanja na pojedinačne slučajeve, ništa nije preduzeto da se sistemski rješava ovo pitanje kako kroz stručne institucije i socijalne servise, tako i kroz edukativne programe, ali i kroz druge načine podrške u prevenciji vršnjačkog nasilja. Izricanje vaspitnih mjera koje ne daje rezultate, kaznena politika koja za nasilnike nije adekvatna, preventivne mjere koje su svedene na puku formu i došli smo do ugroženog života jednog mladog čovjeka", istakla je Bojanić Lalović u saopštenju.

Ona je dodala da se ovi i ovakvi oblici ponašanja dešavaju pod uticajem neželjenih društvenih okolnosti.

"U javnom prostoru se sve češće koristi jezik mržnje i netrpeljivosti, isključivosti i diskriminacije, pa postaje gotovo normalno i sa stvarnošću stopljeno da univerzitetski profesor najavljuje građanski rat ili da neko od funkcionera izaziva svojim govorima rasnu i nacionalnu mržnju. Sve to za najgoru posljedicu ima nestabilan i nesiguran prostor u kojem nam mladi žive", poručila je Bojanić Lalović.

Po njenim riječima "u sistemu vrijednosti dogodile su se vrijednosne konfuzije, moralni vakum, tako da pred mladima u kritičnoj fazi njihovog razvoja stoje brojni izazovi na koje društvo ovakvo kakvo je ne može dati odgovore".

"A najteže sa čime se suočavamo jeste da su škola i obrazovanje izgubili nekadašnji autoritet. Kao društvo smo degradirali školu, a nasilje je postalo standard života. Jeste da smo za takvo stanje odgovorni svi, ali moramo početi i sa utvrđivanjem pojedinačne odgovornosti, da bismo škole učinili sigurnim mjestom i da bismo joj vratili vaspitnu ulogu, a mladima omogućili zdrav razvoj", zaključila je Bojanić Lalović.

Bonus video: