Mandić predstavio novi logo parlamenta: Zgrada Skupštine Prijestonice Cetinje na plavoj pozadini

"Zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svjetskog rata nalazile sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Ovo će biti novi logo, ova zgrada u kojoj danas zasijeda Skupština", istakao je predsjednik parlamenta Andrija Mandić

24380 pregleda 64 reakcija 65 komentar(a)
Mandić i novi logo, Foto: Printscreen YouTube
Mandić i novi logo, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 09.10.2024. 15:45h

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić predstavio je novi logo Skupštine Crne Gore na kojem se nalazi zgrada Skupštine Prijestonice Cetinje, odnosno nekadašnje Zetske banovine.

To je saopštio tokom sjednice parlamenta na Cetinju, a pojasnio je da je odluku donio sa ovlašćenim predstavnikom Generalnog Sekretarijata Skupštine.

Mandić je kazao da je to sve njegova ideja i realizacija.

"Koji je logičan u reprezentativnom objektu u koji i sada zasijedamo, zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svjetskog rata se nalazile, sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Na taj način želimo kao Skupština da uvažimo Prijestonicu i nas kao poslanike, i da govorimo koliko je značajan ovaj grad i za sve nas, što imamo privilegiju da budemo nastavljači onog velikog djela. Ovo će biti novi logo Skupštine, ova zgrada u kojoj danas zasijeda Skupština", naveo je Mandić.

Govorio je i o današnjem danu, na koji je kako je kazao, 90 godina od kako je pala prva žrtva fašizma u Evropi, odnosno kralj Aleksandar Karađorđević od Jugoslavije. Dodao je da je riječ o jedinom kralju koji je rođen u Cetinju, te da zaslužuje da se pomene.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić je pitao na osnovu kojeg člana i akta je Mandić sebi dao za pravo da mijenja logo Skupštine.

Mandić je pročitao član 28 i naglasio da generalni sekretar, utvrđuje vizuelni identitet i logo Skupštine, vebsajt i naloge Skupštine na društvenim mrežama, uz prethodnu saglasnost predsjednika parlamenta.

"Ako se vama ne sviđa ovaj vizuelni identitet i Prijestonica u kojoj danas zasijedamo i gdje su svečane Skupštine, mislim da bi bilo dobro da o tome obavijestimo javnost", naveo je Mandić.

Nikolić je naglasio da je riječ o nastavku zloupotrebe Skupštine te da bi bilo korektno i pristojno da je o tome razgovarao sa šefovima poslaničkih klubova.

"Jasno je da nam sada sugerišete da ste prekršili poslovnik jer ste pročitali član na osnovu kojeg to radi generalni sekretar uz prethodnu vašu saglasnost, što znači da je on instruisan da to predstavi zahvaljujući vašoj inicijatici. Simbolika je jasna i iz tog razloga se vi pozivate na Zetsku banovinu, u vremenu kad je Crna Gora izgubila ime, državno dostojanstvo i dio teritorije, a Zetska banovina bila pokrajina u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naglasio je Nikolić i dodao da je jasno šta radi Mandić i parlamentarna većina.

Mandić je naveo daje želio da uvaži zgradu u kojoj su se donosile najvažnije odluke i da je riječ o jednoj od najljepših istorijskih zgrada, te da ništa nije prekršeno ovom odlukom.

Nikolić je dodao da je Mandić prije nekoliko godina govorio o Cetinju, kao o malom selu ispod Lovćena, te da se ne bavi ovim temama slučajno. Ponovio je da takvo ponašanje aminuje parlamentarna većina.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić je naveo da je ovo nastavak Mandićevih provokacija ka građanima Cetinja i Crne Gore.

Poslanik DPS-a Oskar Huter je naveo da je riječ o Mandićevom dugu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te da tako neće moći dugo.

Iz Socijaldemokrata su dodali da Mandić govori o istorijskim žrtvama, dok Crna Gora kuburi sa vršnjačkim nasiljem dok djeca nisu bezbjedna, i gotovo gube živote.

Poslanik tog kluba Boris Mugoša je tražio komentar Mandića o izjavi ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je kazao da crnogorske kriminalne grupe koriste Beograd kao mjesto za obračun i dodao da "svako selo u Crnoj Gori ima svoju organizovanu kriminalnu grupu". Istakao je da se Mandić bavi nevažnim temama poput logoa Skupštine, a ne mnogo bitnijim pitanjima.

Bonus video: