Šehović: Mandić učinio jasnom namjeru da Crnu Goru pretvori u proksi zvanične Srbije

Jedan od lidera Evropskog saveza i predsjednik SD-a Damir Šehović rekao da se Mandićevi koalicioni partneri "na naivnost više ne mogu vaditi"

5170 pregleda 7 komentar(a)
Šehović, Foto: Evropski savez
Šehović, Foto: Evropski savez

Građanska Crna Gora treba da bude zahvalna Andriji Mandiću i Demokratskom frontu, koji je u proteklim sedmicama nizom političkih inicijativa konačno pokazao svoje pravo političko lice, koje postaje očigledno čak i onima koji zbog zaslijepljenosti foteljama nijesu umjeli, ili bolje rečeno nijesu htjeli, da to vide, saopštio je jedan od lidera Evropskog saveza i predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

"Nakon što su formalno skinuli svoje 'evropsko odijelo', koje im, uzgred rečeno, nikad nije pristajalo, postalo je jasno da njihov krajnji cilj nije ništa drugo do suštinsko obezdržavljenje Crne Gore i njeno pretvaranje u proksi zvanične Srbije i Rusije, odnosno novu Bjelorusiju na Balkanu. Insistiranje na zakonu o dvojnom državljanstvu, preispitivanju državnih simbola, predlaganje zakona koji služi kao sredstvo za obračun sa NVO-ima, krivim samo zato što ne promovišu maligne proputinovske, već pro-NATO vrijednosti, promjena logoa Skupštine koji sada gotovo identično reflektuje srpski, te afirmacija zaostavštine Aleksandra Karađorđevića, odnosno politike koja je izvrišila nasilnu aneksiju Crne Gore, više ne ostavljaju prostora za izgovor da neko 'nije znao'", saopštio je Šehović.

Dodao je da ovo nije ni "e" od evropske politike, "već politika destrukcije i vraćanja Crne Gore pod beogradske skute".

"Ukoliko su koalicioni partneri Demokratskog fronta spremni i dalje da slijede ovu opasnu antidržavnu agendu, neka im je srećno. Ako nijesu, očekujemo ne samo nevješto verbalno ograđivanje, već konkretno distanciranje od politike koja šteti interesima Crne Gore, jer će u suprotnom i sami biti njeni saučesnici. Na naivnost se više niko ne može vaditi. Evropski savez će, baš kao što je Savez reformskih snaga činio devedesetih, biti žestok i kredibilan protivnik ovakve politike prošlosti. Istovremeno, bićemo partner svima koji su spremni da brane istinske građanske, evropske i civilizacijske vrijednosti, na koje se uporno posljednjih godina nasrće. Građanska Crna Gora, čiji je Evropski savez najdosljedniji zagovornik, će pobijediti. Jednom smo se izborili s mnogo ozbiljnijim njihovim političkim uzorima i mentorima, pa ćemo i s ovima, koji su samo blijede njihove kopije. U to ne treba niko da sumnja", zaključuje Šehović.

Bonus video: