Šaranović: Neprimjerena i neoprezna izjava Dačića

"Podsjetiću da Ritopek, mirno i vrijedno mjesto pokraj Beograda, ni na koji način nije odgovorno za stravične zločine koje je tamo počinio klan Belivuka i Miljkovića. Njihovi postupci, koje je svijet s pravom osudio, nemaju veze sa vrijednim građanima Srbije, kao što ni kriminalne aktivnosti pojedinaca nemaju veze sa poštenim građanima Crne Gore"

15617 pregleda 197 reakcija 27 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio neprimjerenu poruku kada je kazao da "svako selo u Crnoj Gori ima svoju organizovanu kriminalnu grupu".

Dačić je kazao da je Srbija sasjekla krake kriminalne hobotnice grupa iz Crne Gore i da posljednjih godina nije bilo mafijaških ubistava.

"Ja ne znam najbolje geografiju Crne Gore pošto nisam iz te zemlje, ali tamo svako selo ima svoju organizovanu kriminalnu grupu, a ja nikad nisam čuo u životu za ta sela", kazao je Dačić.

Šaranović mu je odgovorio da crnogorska sela čine, prije svega, časni, vrijedni i pošteni domaćini, koji od svog rada žive dostojanstveno.

"Izgovoriti bilo što što ih može dovesti u vezu sa kriminalnim grupama je, bez dileme, neoprezno i neprimjereno", naveo je Šaranović u reagovanju.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao i da mu je žao "što je bivši režim Crne Gore ostavio naslijeđe zbog kojeg se pred svijetom suočavamo s percepcijom o snažnom kriminalnom miljeu građenom tri decenije".

"Tokom tog perioda, kriminalne organizacije su neometano rasle i širile se, a kada to nije bilo dovoljno, povezivale su se sa sličnim grupama u drugim zemljama, uključujući Republiku Srbiju. Bio je to period u kojem su najviši policijski zvaničnici ukidali zabrane ulaska srpskim državljanima Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku, obezbjeđivali im pratnju, policijsku zaštitu, pa čak i promociju na konferencijama za štampu. Podsjetiću da Ritopek, mirno i vrijedno mjesto pokraj Beograda, ni na koji način nije odgovorno za stravične zločine koje je tamo počinio klan Belivuka i Miljkovića. Njihovi postupci, koje je svijet s pravom osudio, nemaju veze sa vrijednim građanima Srbije, kao što ni kriminalne aktivnosti pojedinaca nemaju veze sa poštenim građanima Crne Gore. Kriminal ne poznaje granice, naciju, niti vjeru, i zato ne smijemo dozvoliti da neoprezne izjave naruše dostojanstvo naših građana", rekao je Šaranović.

Dodao je i da Crna Gora danas svjedoči istorijskim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i teškog naslijeđa koje ostavlja prošlost.

"Naša posvećenost saradnji sa međunarodnim partnerima, uključujući Republiku Srbiju, ostaje čvrsta i od principijelne važnosti, jer samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti ovu pošast. Takođe, žalimo zbog pojedinih struktura koje se povode za ovakvim izjavama i servilno prihvataju stavove nekih drugih zemalja koje zadiru u naš suverenitet i dostojanstvo naših institucija. Kada je trebalo, nismo im mogli čuti glasa, jer je politika dvostrukih aršina njihova magistrala djelovanja. Za razliku od njih, ja ću uvijek i na svakom mjestu čuvati dostojanstvo Crne Gore i njenih građana, bez obzira odakle dolaze neprimjerene poruke. Crna Gora je država časnih ljudi i naša je obaveza da njihov ugled zaštitimo", zaključio je Šaranović.

Bonus video: