Crna Gora raskida sporazum sa SAD o izuzeću američkih državljana iz nadležnosti MKS-a

Vlada navodi da je razmjenom verbalne note sa SAD ispunjeno završno mjerilo u pregovačkom poglavlju 31 sa EU

7911 pregleda 1 komentar(a)
Međunarodni krivični sud u Hagu, Foto: Shutterstock
Međunarodni krivični sud u Hagu, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova je 27. septembra verbalnom notom obavijestilo Sjedinjene Američke Države da raskida Bilateralni sporazum sa tom zemljom o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, objavila je Vlada.

Naša država je razmjenom verbalne note sa SAD ispunila završno mjerilo u pregovaračkom poglavlju 31 sa Evropskom unijom, piše u Informaciji o ispunjenju završnih mjerila u oblastima pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračka poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Industrijska politika i preduzetništvo i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

Tu informaciju je Vlada usvojila na jučerašnjoj telefonskoj sjednici.

"Crna Gora kao potpisnica Rimskog statuta o uspostavljanju Međunarodnog krivičnog suda (ICC), u potpunosti usklađuje svoju poziciju s Odlukom Savjeta 2011/168/CFSP od 21. marta 2011. godine i Vodećim principima EU u vezi sa sporazumima zemalja potpisnica Rimskog statuta ICC-u i Sjedinjenih Američkih Država u vezi s uslovima za izručivnje lica Sudu, kojim se dopunjuju Zaključci Savjeta o Međunarodnom krivičnom sudu od 30. septembra 2002. godine", piše u dokumentu.

"Crna Gora je članica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda od 2001. kada je stupio na snagu Zakon o potvrđivanju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda ('Sl. list SRJ', broj 5/2001). Crna Gora je takođe država potpisnica Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda (APIC). Reformom krivičnog zakonodavstva, Crna Gora je uspjela da implementira odredbe Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda koje se odnose na sankcionisanje zločina genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina", navodi Vlada.

Bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti MKS-a zaključen je razmjenom verbalnih nota između Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade SAD u Podgorici, a stupio je na snagu 19. septembra 2007.

"U vezi sa ovim bilateralnim sporazumom o imunitetu, u cilju usaglašavanja sa smjernicama Evropske unije u vezi sa ovim pitanjem, Ministarstvo vanjskih poslova je preduzelo diplomatske aktivnosti u cilju raskida ovog sporazuma na osnovu modela predviđenog bilateralnim sporazumom koji je prihvatljiv za obje strane: ugovor se raskida obavještavanjem druge strane o namjeri raskida putem verbalne note, a raskid stupa na snagu godinu dana nakon navedenog obavještenja. Ministarstvo vanjskih poslova je 27. IX 2024. verbalnom notom obavijestilo SAD da raskida Bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti MKS-a. Pored toga, 1. X 2024, Misija Crne Gore pri EU dostavila je EK kopiju verbalne note, kako je ranije dogovoreno", piše u informaciji.

Bonus video: