Za prevođenje i konsultacije Dinoši 1.000 eura mjesečno

Dinoša se obavezuje da, između ostalog, za Opštinu Tuzi obavlja posao pružanja konsultantskih usluga, odnosno pružanja usluga pripreme i upravljanja projektima, kao i prevoda dokumentacije sa engleskog jezika

15761 pregleda 50 reakcija 26 komentar(a)
Ferhat Dinoša, Foto: Boris Pejovic
Ferhat Dinoša, Foto: Boris Pejovic

Opština Tuzi potpisala je ugovor o djelu sa penzionerom i odbornikom Ferhatom Dinošom po kom je on, između ostalog, dužan da pruža konsultantske usluge i prevodi sa engleskog jezika za mjesečnu naknadu od 1.000 eura.

To pokazuju podaci iz tog dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid pomoću online forme za slobodan pristup informacijama “Pitajte institucije” Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

“Izvršilac (Dinoša) se obavezuje da za naručioca (Opštinu Tuzi) obavi posao koji se sastoji u sljedećem: pružanje konsultantskih usluga, odnosno pružanje usluga pripreme i upravljanja projektima opštine koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih fondova, kao i drugih izvora, saradnja sa domaćim i međunarodnim partnerima, kao i prevod dokumentacije sa engleskog jezika na službenom i albanskom jeziku”, navodi se u ugovoru.

Jedna od obaveza Dinoše iz ugovora je i da “predstavlja i zastupa opštinu na sastancima sa partnerima”. Dokument je potpisan za period od 1. januara do 31. decembra ove godine.

Iz Opštine Tuzi nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” zašto je ugovor potpisan sa njim, zašto za ove usluge nije unajmljen profesionalni prevodilac ili firma koja se bavi konsultantskim uslugama, kao ni šta je uradio od aktivnosti iz ugovora od početka godine kada je ugovor zaključen.

Takođe, ni Dinoša nije odgovorio na pitanja lista koje je poslove dogovorene ovim dokumentom radio u dosadašnjem periodu, koji bi angažman izdvojio i kako je odlučeno da on radi taj posao.

Prema potpisanom dokumentu, mjesečna zarada koju je poslodavac dužan da isplati je 1.000 uz plaćanje poreza i doprinosa, pa će poreske obveznike koštati 12.000 eura.

Dinoša je dugogodišnji funkcioner albanskih manjinskih partija, a trenutno je odbornik Nacionalne albanske unije (NAU) koja je dio koalicije Albanski forum u lokalnom parlamentu Tuzi.

Političku karijeru je započeo kao član Demokratske unije Albanaca čiji je bio lider od 2009. do 2012. kada ga je na toj poziciji zamijenio Mehmed Zenka. Do istupa iz partije, bio je njen počasni predsjednik.

U više mandata bio je poslanik te stranke, dok je u Vladi Igora Lukšića bio ministar za ljudska i manjinska prava.

Takođe, bio je ambasador Crne Gore u Albaniji i Kosovu.

Prije dvije godine napustio je DUA zbog, kako je rekao, zahlađenja odnosa sa Zenkom i formirao NAU na čijem je čelu. Ta stranka je u Tuzima dio vladajuće koalicije, a ima i poziciju predsjednika Skupštine opštine.

Ta pozicija trebalo je da pripadne Dinoši, ali po zakonu to nije bilo moguće jer je penzioner, pa je, umjesto njega, u tu fotelju sjeo njegov partijski kolega Fadilj Kajošaj.

Bonus video: