Milatović: Radno vrijeme predsjednika nije unaprijed definisano niti propisom niti ugovorom o radu

U saopštenju se navodi da je Milatović negirao i prijavu ASK-a u kojoj je navedeno da je, kao Predsjednik Crne Gore, u prostorijama državne institucije imao obraćanje koje je objavljeno na Jutjub kanalu 24. septembra 2024. godine, u cilju navodnog favorizovanja liste "Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović"

10662 pregleda 62 reakcija 28 komentar(a)
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Radno vrijeme predsjednika nije unaprijed definisano niti propisom niti ugovorom o radu, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Iz Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore je saopšteno da je Milatović u odnosu na navode iz prijave upućene Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) od 30. septembra 2024. godine, da je u toku radnog vremena govorio na pres konferenciji liste "Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović" i time navodno prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izjavio da "specifičnost obavljanja Ustavom utvrđenih nadležnosti Predsjednika Crne Gore podrazumijeva cjelodnevno organizovanje svakodnevnih aktivnosti, koje nije moguće uklopiti u okviru standardnog radnog vremena".

"Ukazujem da je neposrednim izborom od strane građana, Predsjedniku države povjereno vršenje dijela poslova izvršne vlasti te da se radi o izabranom a ne zaposlenom licu, bez obzira što mu pripadaju određena prava po osnovu rada (zarada, odmor i sl). Stoga, radno vrijeme Predsjednika nije unaprijed definisano niti propisom niti ugovorom o radu i, samim tim, nije moguće kršenje radnog vremena na način kako se to navodi u prijavi. Tog, kao i svakog drugog dana, svoju satnicu sam organizovao u skladu sa dnevnim predsjedničkim obavezama i učestvovanje na navedenoj konferenciji za štampu ni na koji način nije uticalo na ažurnost i kvalitet njihovog vršenja. Napominjem da na predmetnom događaju nisam govorio kao predsjednik Crne Gore, da sam to uradio u pauzi između planiranih radnih obaveza, te da tom prilikom nisam prekršio niti jedan propis", istakao je Milatović.

U saopštenju se dodaje da je Milatović negirao i prijavu ASK-a u kojoj je navedeno da je, kao Predsjednik Crne Gore, u prostorijama državne institucije imao obraćanje koje je objavljeno na Jutjub kanalu 24. septembra 2024. godine, u cilju navodnog favorizovanja liste "Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović".

"Uvidom u sadržinu mog obraćanja, koje je javno dostupno, moguće je nedvosmisleno utvrditi da njime ni na koji način nisam pozvao građane i građanke da glasaju određenu izbornu listu već naprotiv - da podrže one za koje smatraju da dijele njihovu viziju razvoja Podgorice. Na taj način, kao Predsjednik Crne Gore, želio sam da svojim obraćanjem motivišem građane da na proteklim izborima slobodno iskažu svoj politički stav i time doprinesu afirmaciji demokratije", rekao je Milatović.

U saopštenju se navodi da je Milatović "još jednom pozdravio proaktivan pristup nevladinog sektora u praćenju izbornog procesa, ohrabrujući ga da neselektivno sprovode svoje aktivnosti".

"U tom smislu, Predsjednik je iskazao očekivanje da će očigledni primjeri funkcionerske kampanje izvršne vlasti na državnom i lokalnom nivou, koji su pratili protekle izbore u Podgorici, u narednom periodu zavrijediti punu pažnju nadležnih institucija i nevladinih organizacija", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Bonus video: