Dušan Raičević podnio ostavku na poslaničku funkciju

Ostaće na čelu Opštine Bar. Raičevićevo mjesto u parlamentu mogao bi da zauzme Elvir Zvrko, shodno izbornoj listi DPS-a

36124 pregleda 158 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević podnio je danas ostavku na funkciju poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore, saznaju nezvanično "Vijesti".

On je to učinio zbog nespojivosti funkcija, poštujući odluku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Raičevićevo mjesto u parlamentu mogao bi da zauzme Elvir Zvrko, shodno izbornoj listi DPS-a.

ASK je krajem septembra poništio svoje prošlogodišnje odluke, dok je na čelu Agencije bila Jelena Perović - da tadašnji predsjednici opština Bar, Kolašin i Tuzi, Dušan Raičević, Vladimir Martinović i Nik Đeljošaj, nisu u konfliktu interesa iako su, osim na toj poziciji, bili i na poslaničkoj.

Desetak dana kasnije, početkom oktobra, institucija koju vodi Dušan Drakić pozvala je parlamentarce koji su paralelno na mjestima predsjednika ili potpredsjednika opštine, kao i predsjednika ili potpredsjednika skupština opština, da odu s jedne od funkcija.

Osim Raičevića, u dvije fotelje su i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević (NSD) kao i predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić (SD).

Predsjednici opština i lokalnih skupština mogli su da budu uporedo i poslanici jer u doskora važećim propisima nije bilo precizirano šta su organi lokalne uprave, a šta lokalne samouprave.

Prema do sredine juna važećem zakonu o sprečavanju korupcije, funkcije predsjednika opštine i poslanika nisu bile nespojive zato što čelnik opštine nije bio organ lokalne uprave (sekretarijati, agencije, opštinske uprave...), već lokalne samouprave (predsjednik opštine i skupština opštine) - kategorije koja je unesena u novi propis, a koje nije bilo u prethodnom.

ASK je na to podsjetio u septembru prošle godine, saopštivši da Raičević, Martinović i Đeljošaj nisu prekršili odredbe u tom trenutku važećeg akta.

U novousvojenom propisu, Zakonu o sprečavanju korupcije (u riječi “sprečavanje” više nema slova “j”), pominju se i organi lokalne samouprave. ASK je stoga krajem avgusta, neposredno nakon što je na njegovo čelo došao Drakić, saopštio da su s poslaničkom nespojive funkcije predsjednika i potpredsjednika opštine, kao i predsjednika i potpredsjednika skupštine opštine, ali ne i pozicija odbornika.

Dopis Raičevića Mandiću
foto: Privatna arhiva

Bonus video: