Tekst Deklaracije šest lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu 2025-2028.

Na samitu Berlinskog procesa, čiji je domaćin bio njemački kancelar Olaf Šolc, deklaraciju su usvojili premijeri Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova Milojko Spajić, Miloš Vučević, Hristijan Mickoski, Edi Rama i Aljbin Kurti, i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto

6898 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri zapadnobalkanske šestorke su danas u Berlinu usvojili deklaraciju o Zajedničkom regionalnom tržištu za period od 2025. do 2028. godine, u kojoj navode da su se složili da značajno unaprijede, prošire i prodube ekonomsku saradnju u regionu radi približavanja Evropskoj uniji (EU).

Na samitu Berlinskog procesa, čiji je domaćin bio njemački kancelar Olaf Šolc, deklaraciju su usvojili premijeri Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova Milojko Spajić, Miloš Vučević, Hristijan Mickoski, Edi Rama i Aljbin Kurti, i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto.

Tekst deklaracije prenosimo u cjelosti:

Deklaracija šest lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu 2025-2028.

Danas, povodom 10. godišnjice pokretanja Berlinskog procesa, obilježavamo važnu prekretnicu za zapadnobalkansku šestorku (WB6) usvajanjem Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine.

Mi, lideri zapadnobalkanske šestorke, složili smo se da značajno unaprijedimo, proširimo i produbimo ekonomsku saradnju u regionu razvojem ambicioznog Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), zasnovanog na pravilima i standardima Evropske unije, kao ključnog sredstva da prevaziđemo mala, fragmentirana tržišta, da učinimo preduzeća konkurentnim, da privučemo investitore i da zadržimo i razvijemo naš ljudski kapital. Ova sledeća faza naše saradnje približiće nas našem cilju zajedničkog regionalnog tržišta koje je dobro integrisano u Jedinstveno tržište EU.

Prihvatajući da Zajedničko regionalno tržište služi kao moćan katalizator rasta i privlačnosti regiona za investicije, Akcioni plan maksimizira mogućnosti za obostrano korisnu regionalnu ekonomsku integraciju, podstiče socioekonomsko približavanje regiona i EU i utire put za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU.

Priznajući izazovan i značajno izmijenjen geopolitički i socioekonomski pejzaž, kao i trenutne ogromne jazove u približavanju regiona i EU, prepoznajemo da naš put ka višem rastu, poboljšanom životnom standardu i približavanju Uniji jasno zavisi od ekonomske integracije unutar regiona, a potom i između regiona i EU.

Priznajući da su demokratija, osnovna prava i vladavina prava u srcu svake transformacije, stabilnosti i prosperiteta regiona.

Pozdravljajući regionalnu integraciju kroz Zajedničko regionalno tržište kao ključni stub Plana rasta za Zapadni Balkan i njegov ukupni doprinos ključnim socioekonomskim i fundamentalnim reformama, posvećeni smo otključavanju potencijala regiona, putem akcionih planova za besprekorne četiri slobode, napredno okruženje koje omogućava poslovanje, razvijen ljudski kapital i pojačane ekosisteme digitalizacije i inovacija. Sprovođenje ovih planova može da doda 10 odsto našim ekonomijama i da značajno podstakne ekonomsku integraciju i društveni napredak, kao i da doprinese cilju Plana rasta da pomogne našim ekonomijama da udvostruče obim u narednih 10 godina.

Prepoznajući novi impuls za politiku proširenja i nepokolebljivi u našoj riješenosti da pristupimo kao punopravne članice Evropske unije, smatramo da je Zajedničko regionalno tržište važan korak u tom pravcu i sredstvo za napredovanje na putu evropskih integracija. Značajne mogućnosti za ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU idu ruku pod ruku sa ostvarivanjem regionalne ekonomske integracije u našem regionu.

Cijeneći opipljive rezultate ekonomske i društvene transformacije koje je Zajedničko regionalno tržište proizvelo od 2021. do 2024. kao pokretač unutarregionalne trgovine i kao podsticaj ekonomske integracije i saradnje između kompanija i ljudi zapadnobalkanske šestorke, mi, lideri zapadnobalkanske šestorke ponovo potvrđujemo snažnu posvećenost efektnoj implementaciji svih sporazuma postignutih u tom kontekstu, uz napomenu da se nijedna odredba ovih sporazuma ne može tumačiti tako da izuzima strane od njihovih odgovarajućih prava i obaveza prema drugim postojećim sporazumima.

Ostajemo posvećeni efikasnoj implementaciji Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine, podržani neophodnim institucionalnim i administrativnim kapacitetima za obezbjeđenje većeg uticaja, uz nepokolebljivu podršku Evropske unije. Prepoznajući važnost regionalnih organizacija za efikasnu implementaciju Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine, ponovo potvrđujemo punu podršku naporima Savjeta za regionalnu saradnju (RSS), Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), Ugovora o transportnoj zajednici (TCT), Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (WB6 CIF) i drugih relevantnih regionalnih partnera, koji su primjer snažnog regionalnog vlasništva.

Osnaženi izuzetnom podrškom regionalnoj saradnji, nastavićemo sa postojanom podrškom implementaciji novog Akcionog plana kao regionalnog okvira zasnovanog na pravilima i standardima EU.

Uvjereni da je snažna i uspješna zapadnobalkanska šestorka integrisana u EU neophodna investicija u našu zajedničku snagu, bezbjednost i konkurentnost, naša pojačana agenda regionalne ekonomske integracije u okviru novog Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine dio je vizije našeg regiona za ekonomsku i društvenu transformaciju, čime se utire put punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Bonus video: