Skupština morala da oduzme auto i goni Čarapića

U Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u parlamentu piše da se ona ne mogu koristiti u privatne svrhe

U tom dokumentu se ne navodi kakve bi mjere i u skladu s kojim zakonom Skupština trebalo da preduzme zbog zloupotrebe, a na to pitanje nisu odgovorili zakonodavni dom i njegov generalni sekretar

60085 pregleda 196 reakcija 88 komentar(a)
Čarapić, Foto: Boris Pejović
Čarapić, Foto: Boris Pejović

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, koji je proteklog vikenda koristio službeni automobil Skupštine za privatne potrebe, nije morao da vraća vozilo toj instituciji, već je ona bila u obavezi da mu ga zbog zloupotrebe oduzme i da protiv tog parlamentarca preduzme mjere u skladu sa zakonom.

To proizilazi iz odredbi Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini, u kojima, između ostalog, piše da se ona ne mogu koristiti u privatne svrhe.

U tom dokumentu se, međutim, ne navodi kakve bi mjere i u skladu s kojim zakonom parlament trebalo da preduzme zbog zloupotrebe svog automobila, a na to pitanje “Vijestima” nisu odgovorili najviši zakonodavni dom i njegov generalni sekretar.

Oni nisu odgovorili ni da li su te mjere pokrenute u proteklih godinu dana protiv bilo koga, ko kontroliše da li su službena vozila parkirana na parkingu Skupštine nakon kraja radnog dana, da li su u vezi toga zabilježene neke nepravilosti, koliko je u proteklih godinu izdato odobrenja za korišćenje vozila tokom neradnih dana ili van radnog vremena...

Odjeljenje za odnose s javnošću te institucije listu je kazalo da je Čarapić, kao šef poslaničkog kluba PES-a, imao pravo na stalnu upotrebu službenog vozila, što znači da, za razliku od onih koji nemaju to pravo, nije bio u obavezi da ga na kraju radnog dana parkira i preda ključeve osobi zaduženoj za vozni park Skupštine, odnosno - da nije morao da dobije odobrenje generalnog sekretara da koristi automobil za obavljanje službenih obaveza tokom neradnih dana ili van radnog vremena.

Službeno vozilo stalno mogu upotrebljavati potpredsjednik Skupštine, ovlašćeno lice koje odredi šef poslaničkog kluba (za potrebe kluba), predsjednik radnog tijela parlamenta, generalni sekretar, njegov zamjenik i pomoćnik, šef kabineta predsjednika Skupštine, te šef obezbjeđenja prvog čovjeka zakonodavnog doma.

Odjeljenje za odnose s javnošću Skupštine navelo je da je Čarapić juče vratio službeno vozilo “bez oštećenja i u ispravnom stanju”, te da se fotografija “koja je predmet interesovanja javnosti”, a koja se dijelila na društvenim mrežama i na kojoj se vide ogrebotine na tom automobilu, “odnosi na ranije oštećenje koje nije napravio poslanik” PES-a.

“Predmetno oštećenje je u međuvremenu sanirano posredstvom kasko osiguranja”, rečeno je “Vijestima”.

Čarapić je u subotu, službenim automobilom “reno megan”, prevozio dušek. Na pitanje Televizije “Vijesti” da li je taj auto koristio za prevoz kreveta, Čarapić je rekao da ne želi da odgovori, dodajući da će dostaviti fotografije kao dokaz da je za tu namjenu koristio drugo vozilo.

Međutim, nedugo kasnije na mreži Iks je napisao da je službeni auto “koristio u službene svrhe”, istovremeno priznajući da ga upotrijebio i za privatne - jer je tokom dana njime prenio privatne stvari do zgrade u kojoj živi.

Tvrdio je da je vožnja u tu svrhu trajala “manje od dva minuta”, te da je za sve preostale stvari koje je kasnije tog dana prenosio - angažovao i platio firmu koja se bavi transportom.

“Prema povjerenoj državnoj imovini se odnosim odgovorno, i smatram da u ovoj situaciji ista nije bila ugrožena, niti da se radi o zloupotrebi. Ova situacija je eventualno odraz moje loše bezbjednosne kulture, što je isključivo na moju ličnu, a ne na štetu građana. Na raspolaganju sam skupštinskim i nadležnim organima za sva pojašnjenja”, poručio je tada.

Dan kasnije, u nedjelju, najavio je da će “zbog neprimjerenog korišćenja” automobil vratiti Skupštini, rekavši da se izvinjava građanima.

“Zbog neprimjerenog korišćenja službenog vozila vratiću vozilo Skupštini Crne Gore, što je nešto što se podrazumijeva, uz izvinjenje građanima Crne Gore. Kao neko ko zastupa uvođenje odgovornog odnosa prema državnim resursima, ne želim da svojim primjerom u praksi demonstriram drugačije manire”, konstatovao je.

Skupština ima 38 vozila, sedam ne duži niko

Prema podacima sa sajta parlamenta iz avgusta, vozni park Skupštine čini 38 vozila, od kojih sedam nije zaduženo.

Vozila, osim Čarapića koji ga je vratio, koriste Aleksandar Klarić (generalni sekretar), Milena Vuković (zamjenica generalnog sekretara), Duško Stjepović (predsjednik Odbora za međunarodne odnose), Jovan Vučurović (predsjednik Odbora za ljudska prava), Slađana Kaluđerović (klub SNP-CIVIS), Jevrosima Pejović (klub nezavisnih poslanika), Nikola Zirojević (klub SD-a), Jelena Nedović (predsjednica Administrativnog odbora)...

Službeno vozilo duže i Boris Radović (klub GP URA), Edin Lekić (klub BS-a), Dejan Đurović (klub NSD-a), Srđan Mirjanić (klub Demokrata), Andrija Nikolić (klub DPS-a), Dušan Knežević (klub DNP-a), Zdenka Popović (potpredsjednica), Boris Pejović (potpredsjednik), Nikola Camaj (potpredsjednik)...

Devet vozila duže vozači službe Skupštine, a po jedno - kabinet predsjednika, njegovo obezbjeđenje, njegov vozač i šef kabineta.

Prema podacima iz avgusta, zamjenica generalnog sekretara Lidija Grdinić, pomoćnik generalnog sekretara Vladimir Bulatović i šef kluba poslanika DUA-HGI Adrijan Vuksanović nisu zadužili vozilo, ali koriste pravo na gorivo.

Parlament Čarapiću davao mjesečno do 120 eura za gorivo

Iz odgovora skupštinskog odjeljenja proizilazi i da je parlament davao Čarapiću do 120 eura mjesečno za gorivo.

Pravdajući zloupotrebu službenog auta poslanik PES-a je na mreži Iks naveo da je gorivo u službenom vozilu platio “iz sopstvenog džepa”, i objavio poruku od banke od 23. septembra da je na pumpi platio 40 eura.

Skupštinska služba navodi da šef parlamenta i potpredsjednik nemaju ograničenja u pogledu dozvoljene mjesečne potrošnje na gorivo, da je predsjedniku radnog tijela parlamenta, ovlašćenom licu koje odredi šef kluba, zamjeniku generalnog sekretara, šefu kabineta predsjednika Skupštine i pomoćniku generalnog sekretara ograničenje 120 eura, generalnom sekretaru 150 eura, a vozaču u Službi Skupštine 200 eura.

Bonus video: