Bošnjačko vijeće: Povećanje broja izjašnjenih Bošnjaka predstavlja iskorak

Iz Bošnjačkog vijeća kažu da su svjesni da je značajan broj njihovih sunarodnika ostao neizjašnjen "ili se pod određenim pritiscima izjasnio drugačije, čime je sigurno umanjen broj Bošnjaka"

4458 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Bošnjačko Vijeće
Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjačko vijeće (BV) u Crnoj Gori pozdravlja objavljivanje popisnih rezultata i zahvaljuje građanima, kao i svim sunarodnicima na slobodnom izjašnjavanju o svom vlastitom identitetu, čime je potvrđeno jasno opredjeljenje za reafirmacijom nacionalnog imena i maternjeg jezika, saopšteno je iz BV.

"Povećanje broja izjašnjenih Bošnjaka na 9,45 odsto i izjašnjenih govornika bosanskog jezika na 6,97 odsto predstavlja iskorak i jačanje nacionalnog i jezičkog identiteta bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Time se jačaju pretpostavke za korištenje ustavnih i zakonskih mehanizama zaštite i nadgradnje manjinskih prava", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik BV Suljo Mustafić.

Iz Bošnjačkog vijeća kažu da su svjesni da je značajan broj njihovih sunarodnika ostao neizjašnjen "ili se pod određenim pritiscima izjasnio drugačije, čime je sigurno umanjen broj Bošnjaka".

"Isto tako, sigurni smo i da značajan broj lica koja su privremeno odsutna iz Crne Gore nije popisan ili, u statističkoj obradi, nije uvršten u ovaj iskazani procenat pripadnika bošnjačkog naroda", dodaje se.

Kazali su da će sve ovo biti predmet njihovih analiza i da će tome imati poseban osvrt i ocjenu koju će predočiti javnosti.

"Smatramo da je veoma važno naglasiti da je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, u veoma teškom i osjetljivom, politički turbulentnom tenutku, zajedno sa drugim relevantnim subjektima i institucijama, dalo veoma veliki doprinos u smanjivanju tenzija i definisanju uslova za slobodno izjašnjavanje i kredibilan popis stanovništva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: