Devet crnogorskih opština je u dubokoj demografskoj starosti

Načelnica Odsjeka za demografiju u Upravi za statistiku (Monstat), Milena Vukotić kazala je da je Rožaje sa prosječnom starošću od 35,8 godina opština sa najmlađim stanovništvom, dok Plužine imaju najstarije stanovništvo sa prosječnom starošću od 47,3 godine

14936 pregleda 6 komentar(a)
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Aljoša Turović
Sa predstavljanja rezultata, Foto: Aljoša Turović

Devet crnogorskih opština je u dubokoj demografskoj starosti, saopštila je načelnica Odsjeka za demografiju u Upravi za statistiku (Monstat), Milena Vukotić.

Ona je to kazala na današnjem predstavljanju rezultata popisa stanovništva iz 2023. godine.

Kako je istakla, na prethodnom popisu je takvu statistiku su imale samo Plužine, dok su danas to Gusinje, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Plužine, Pljevlja, i Cetinje.

Ona je saopštila da je Rožaje sa prosječnom starošću od 35,8 godina opština sa najmlađim stanovništvom, dok Plužine imaju najstarije stanovništvo sa prosječnom starošću od 47,3 godine.

Kako je rekla, djeca do pet godina čine 6,9 odsto populacije, djeca od šest do 14 godina 11,2 odsto, dok djece od 15 do 18 godina, prema rezultatima popisa, ima 4,6 odsto.

„Radno sposobno stanovništvo, od 15 do 64 godine, čini 65,1 odsto ukupnog stanovništva“, kazala je Vukotić i dodala da je 78,4 odsto punoljetnih građana.

Bonus video: