GI "21. maj" o popisu: Podaci od značaja pali u sjenku identitetske ofanzive vođene iz Beograda

"Odbacivanjem bojkota, nekadašnji suverenisti predvođeni DPS-om presudno su doprinijeli identitetskim rezultatima popisa koji će ubuduće biti funkcionalizovani od strane velikosrpske politike i korišćeni za političku destabilizaciju Crne Gore", kažu Rade Bojović i Malik Kovačević

1856 pregleda 2 komentar(a)

Popis stanovništva, čiji rezultati su juče objavljeni sporan je ne samo zbog niza neregularnosti o kojima se ćutalo zbog političkog oportunizma, već i zbog činjenice da javnost nikada neće saznati koliko je domaćinstava odbilo da bude popisano, što za posljedicu ima i pogrešan broj stanovnika koji je objavljen, saopštili su Rade Bojović i Malik Kovačević iz Građanske inicijative 21. maj.

"Napokon je MONSTAT juče objavio rezultate popisa koji je od početka obilježen neregularnim i spornim momentima, pri čemu se odvijao u neprihvatljivom političkom ambijentu koji je kreiran od strane anticrnogorskog i nacionalističkog Vučićevog režima. Svi podaci koji su od značaja za javne politike i državne strategije pali su u sjenku identitetske ofanzive koja je vođena iz Beograda, dok je popis istovremeno bio tipičan proizvod kalkulanstva tzv. političke elite. Pritom, odbacivanjem bojkota, nekadašnji suverenisti predvođeni DPS-om presudno su doprinijeli identitetskim rezultatima popisa koji će ubuduće biti funkcionalizovani od strane velikosrpske politike i korišćeni za političku destabilizaciju Crne Gore. Inače, popis je sporan ne samo zbog niza neregularnosti o kojima se ćutalo zbog gnjilog političkog oportunizma, već i zbog činjenice da javnost nikada neće saznati koliko je domaćinstava odbilo da bude popisano, što za posljedicu ima i pogrešan broj stanovnika koji je objavljen", piše u saopštenju.

S druge strane, dodaju Bojović i Kovačević, "degutantno je juče bilo slušati predstavnike partija koji identitetske rezultate popisa stavljaju u funkciju stranačkih politika i proglašavaju ih još jednim besmislenim 'izbornim i patriotskim pobjedama'".

"Tako je Mandić slavio opstanak i snagu 'ugroženog srpstva', Spajić se trudio da zamagli identitetske podatke, dok je DPS sa satelitima govorio besmislice o sačuvanom 'građanskom karakteru' crnogorskog društva, iako su identitetska pitanja irelevantna za državu čiji suverenitet počiva na slobodnom i odgovornom građaninu. U konačnom, završena je popisna farsa, ali će i u vremenu koje je pred nama isplivavati 'principijelne i pametne' politike niza partijskih prvaka i komercijalnih 'identitetskih patriota'".

Bonus video: