Vuksanović o popisu: Težilo se kompromisu na štetu Srba

I najprostija analiza Popisa ukazuje na "niz rezultatskih nelogičnosti", kaže predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta

4582 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Izjašnjavanje na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2023. godine očigledno je prilagođeno odgovarajućem trenutku, kako se nijedna nacionalna zajednica u Crnoj Gori ne bi osjećala nezadovoljstvo saopštenim rezultatima, saopštio je Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

Oni su prokomentarisali rezultate popisa koji se odnose na "broj i strukturu stanovništva prema nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim se uobičajeno govori na nivou Crne Gore".

"Bez obzira na to što su rezultati Popisa pokazali da su Srbi po navedenim kategorijama relativno većina, očigledno je da za srpski narod u raznim vrstama izjašnjavanja već dugi niz godina nema demokratije, pravde i istine. Izjašnjavanje na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2023. godine očigledno je prilagođeno odgovarajućem trenutku kako nijedna nacionalna zajedenica u Crnoj Gori ne bi osjećala nezadovoljstvo saopštenim rezultatima", saopštio je predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

Kaže da i najprostija analiza Popisa ukazuje na "niz rezultatskih nelogičnosti gdje se procenat Srba povećao za preko četiri odsto, a opao procenat govornika srpskog jezika."

"Čitav, gotovo jednogodišnji, proces obrađivanja rezultata Popisa daje nam za pravo da razmišljamo da se u ovom procesu, kao i na mnogim prethodnim, težilo postizanju kompromisa na očiglednu štetu srpskog naroda. Kao i prethodnih decenija, srpskom narodu u Crnoj Gori predstoji grčevita borba za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta koja najprije mora rezultirati uvođenjem srpskog jezika kao službenog u svim državnim institucijama u Crnoj Gori i afirmacijom Ustavom garantovane ravnopravnosti ćiriličnog pisma," rekao je Vuksanović.

Bonus video: