Camaj: Crna Gora će biti utočište svima koji se nađu u nevolji

Potpredsjednik Skupštine se sastao sa ambasadorom Ukrajine

2571 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Crna Gora, kao teritorijalno mala država, daje puni doprinos da se Ukrajini vrate mir i sloboda, poručio je potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj.

On je, na sastanku sa ambasadorom Ukrajine u Podgorici Olegom Gerasimenkom, naglasio da će Crna Gora i dalje biti sigurno utočište svima koji se nađu u nevolji, uz nadu da se što prije stvore mirnodopski uslovi za njihov povratak kući.

Iz Skupštine su saopštili da je tema sastanka bio predstojeći Parlamentarni samit Krimske platforme u Rigi od 23. do 28. oktobra, na kojem će učestvovati i Camaj.

„Camaj je na samom početku izrazio žaljenje zbog ratnih dešavanja i nevino stradalih u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je Crna Gora država koja je uvijek širom otvarala svoja vrata za sve nevoljnike, pa je tako i prva od zemalja van Evropske unije koja je prihvatila izbjeglice iz Ukrajine.

„Camaj je ponovio da Crna Gora, kao teritorijalno mala država, daje svoj puni doprinos da se Ukrajini vrati mir i sloboda koju zaslužuju. Istakao je odlučnost za nastavak podrške i solidarnosti Ukrajini na svim poljima“, kaže se u saopštenju.

Gerasimenko je zahvalio na sveukupnoj pomoći Ukrajini crnogorskog naroda i vlasti u Crnoj Gori.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naglasio da je, bez obzira na veličinu države, Crna Gora dokazala da ima veliko srce.

„Takođe, iskazao je nadu da raseljena lica neće čekati još dugo na mir u Ukrajini i da će se uskoro vratiti svojoj domovini“, navodi se u saopštenju.

Camaj je rekao da je u tom pogledu izuzetno važno postojanje parlamentarne diplomatije čemu će, kako je naveo, doprinijeti i samit u Rigi.

„Obostrano je zaključeno da su odnosi dvije države prijateljski što dokazuje i devet potpisanih i još 13 sporazuma između Crne Gore i Ukrajine koji su u proceduri“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: