ASK: Usvojen plan kontrole za izbore u Beranama

Iz ASK-a su poručili da će, kroz niz aktivnosti, raditi na efikasnom sprovođenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

902 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) usvojila je Plan kontrole i nadzora izborne kampanje za lokalne izbore u Beranama, koji će biti održani 8. decembra.

Iz ASK-a su saopštili da su tim planom postavili jasne ciljeve i aktivnosti koje će Agencija sprovoditi kako bi osigurala poštovanje zakonskih okvira i povećala transparentnost u izbornom procesu.

"Ključni ciljevi plana su jačanje integriteta i kredibiliteta izborne kampanje, kao i izgradnja ambijenta povjerenja građana u izborni proces", kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su poručili da će, kroz niz aktivnosti, raditi na efikasnom sprovođenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Iz Agencije su kazali da će, kada je u pitanju kontrola političkih subjekata, sprovoditi nadzor aktivnosti i prikupljenih i utrošenih sredstava tokom kampanje.

Oni su rekli da će sprovoditi nadzor nad upotrebom javnih resursa, što podrazumijeva provjeru poštovanja zabrana i ograničenja u vezi s korišćenjem javnih resursa tokom kampanje.

ASK će, kako su naveli, javno objavljivati sve relevantne dokumente o finansiranju kampanja i upotrebi javnih resursa, kontinuirano pružati smjernice, savjete i mišljenja političkim subjektima i organima vlasti.

Iz Agencije su naveli da će hitno postupati po svim prigovorima i sumnjama u kršenje Zakona.

Jedna od aktivnosti koje će ASK sprovesti odnosi se na pokretanje prekršajnih i drugih postupaka u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“ASK nastavlja da doprinosi izgradnji povjerenja građana u izborne procese i osigurava poštovanje zakonskih normi kroz proaktivnu kontrolu i nadzor kampanja”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: