Krapović: Uvjeren sam da će saveznici nastaviti da pomažu Ukrajini

Krapović, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MOD), učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC), koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu

1700 pregleda 2 komentar(a)
Krapović u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane
Krapović u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane

Stabilnost Ukrajine važna je za evroatlantsku bezbjednost, poručio je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je uvjeren da će saveznici nastaviti da pomažu toj državi.

Krapović, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MOD), učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC), koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu.

Navodi se da se prvog dana ministarskog sastanka, u formatu Savjeta NATO-Ukrajina, razgovaralo o kompleksnoj bezbjednosnoj situaciji na istoku Evrope.

Krapović je kazao da je protekli Samit još jednom demonstrirao čvrstu posvećenost Alijanse nastavku pružanja podrške Ukrajini u borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti.

“On je izrazio uvjerenje da će saveznice i u predstojećem periodu nastaviti da pružaju, kao političku, tako i neophodnu konkretnu pomoć Ukrajini”, kaže se u saopštenju.

Krapović je naglasio da je Crna Gora do sada uputila značajna sredstva Ukrajini, imajući u vidu da je stabilnost Ukrajine od važnosti za sveukupnu evroatlantsku bezbjednost.

U saopštenju se navodi da je, kako savremeni bezbjednosni izazovi sve više poprimaju multidimenzionalni karakter i prevazilaze tradicionalne okvire, prepoznata važnost intenziviranja saradnje sa partnerima koji dijele iste vrijednosti.

To će, kako se dodaje, svakako biti jedan od prioriteta Alijanse.

Iz MOD su kazali da je, shodno zakjučcima sa Samita u Vašingtonu, danas održan sastanak sa predstavnicima država Indo-Pacifika i predstavnicima EU, u cilju definisanja modaliteta za produbljivanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

“Krapović je istakao da se globalna bezbjednosna kretanja reflektuju i na region Indo-Pacifika, zbog čega je neophodno raditi na produbljivanju dijaloga i na realizaciji konkretnih projekata, kako bi se što efikasnije suočili sa zajedničkim izazovima”, navodi se u saopštenju.

Sastankom u Briselu predsjedava generalni sekretar NATO Mark Rute.

Bonus video: