Radunoviću prifalilo papira i tonera: Ministarstvo prihvatilo zahtjev MANS-a, ali tvrdi da ne može da odštampa dokumente

MANS je tražio akte koji sadrže podatke i informacije o isplatama dnevnica za službena putovanja od formiranja 44. Vlade

8418 pregleda 17 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Luka Zeković
Slaven Radunović, Foto: Luka Zeković

Iako je Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) odobren zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) koji su uputili Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, putne naloge koje su njime tražili su mogli vidjeti samo uživo, jer u zgradi nema papira i tonera.

To stoji u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iz MANS-a su ministarstvu zahtjevom za SPI tražili kopiju akata koji sadrže podatke i informacije o isplatama dnevnica za putovanja po Crnoj Gori i inostranstvu po putnim nalozima tog resora u periodu od prvog novembra prethodne do prvog septembra ove godine.

Kako stoji u dokumentu, kopiranje tražene informacije nije moguće zbog tehničkih problema - usljed obustavljanja “javne nabavke za nabavku kancelarijskog materijala”, te zbog toga što ne posjeduju papir za kopiranje i tonere za štampače u organu.

Iz resora Slavena Radunovića dodaju da se pristup informaciji može ostvariti neposrednim uvidom u original ili kopiju informacije u njihovim prostorijama.

“Naglašavamo da kopiranje tražene informacije na način opisan u zahtjevu bi bilo veoma zahtjevno i obimno, te bi u tom slučaju nadoknada za troškove postupka za pristup informaciji bila značajna”, navodi se u dokumentu.

Nije jasno zašto Radunovićevo ministarstvo nije MANS-u dostavilo tražene dokumente u elektronskoj formi.

“Vijesti” su ministarstvu poslali pitanja i očekuju odgovore zašto je obustavljena nabavka kancelarijskog materijala.

Osim toga, list je od Radunovićevog resora tražio odgovor otkad traje takvo stanje, kao i kada će biti izvršena nabavka, ali i da li i u ostalim ministarstvima nedostaje materijal neophodan za kancelarijski rad.

Prema inicijalnom Zakonu o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, ali i izmjenama i dopunama koje su usvojene u prethodnom mjesecu, u sklopu Upravljanja i administracije ovog ministarstva, za potrebe administrativnog materijala je odvojeno 4.750 eura.

Takođe, u aktivnosti objedinjenih javnih nabavki, za isti trošak je predviđeno 6.650 eura.

Bonus video: