Vladina Komisija za žalbe poništila rješenje o prekidu aktivne službe Lazareviću

To znači da ukidanjem Krapovićevog rješenja na snazi ostaje ono što ga je prošle godine donio tadašnji v.d. ministra odbrane Filip Adžić, kojim je Lazareviću, nakon sticanja uslova za penziju, aktivna služba produžena do 8. juna 2025.

8342 pregleda 121 reakcija 10 komentar(a)
Lazarević i Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane
Lazarević i Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane

Vladina Komisija za žalbe poništila je rješenje ministra odbrane Dragana Krapovića o prekidu aktivne službe načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnom generalu Zoranu Lazareviću.

U odluci Vladine Komisije, u koju Vijesti imaju uvid, navodi se da je članom 203 stav 4 Zakona o Vojsci propisano da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada potrebe službe zahtijevaju "ministar može na predlom načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu, produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci najduže do dvije godine".

"Rješenje Ministarstva odbrane od 17.7.2023. godine brigadnom generalu Zoranu Lazareviću produženo je vrijeme trajanja službe u Vojsci do 8.6.2025. godine s pozivom na član 203 stav 4 Zakona o Vojsci. Dispozitivom rješenja je određen rok u smislu člana 22 stav 4, tačka 2 Zakona o upravnom postupku: 'U dispozitivu rješenja može se odrediti rok od kojeg počinju da teku ili se završuju pravna dejstva rješenja ili vrijeme trajanja pravnog dejstva rješenja'. Prednje znači da to rješenje ima pravno djestvo do 8.6.2025. godine", piše u odluci Komisije.

To znači da ukidanjem Krapovićevog rješenja na snazi ostaje ono što ga je prošle godine donio tadašnji v.d. ministra odbrane Filip Adžić, kojim je Lazareviću, nakon sticanja uslova za penziju, aktivna služba produžena do 8. juna 2025.

U odluci Komisjje je navedeno da, u smislu člana 99 stav 2 zakona o upravnom postupku, pravosnažno rješenje je rješenje koje se više ne može pobijati u upravnom sporu, odnosno drugom sudskom postupku.

"U tom pravcu navedeno rješenje je pravosnažno, izvršno i izvršeno je u smislu člana 144 Zakona o upravnom postupku", navodi se.

Krapović je 28. avgusta dostavio Savjetu predlog o smjeni Lazarevića zbog “procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u VCG”, ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Tročlani Savjet, kog čine šefovi države, Skupštine i Vlade, odlučuje jednoglasno, a Krapovićevom predlogu usprotivio se Milatović, poručivši da će podržati razrješenje Lazarevića kad mu se kaže šta general nije radio kako treba, ili šta je loše uradio. Preostala dvojica članova, predsjednik parlamenta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) i premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) podržali su Krapovićev predlog.

Krapović je nakon toga, 3. septembra, poništio rješenje kojim je Lazareviću prošle godine produženo trajanje službe do juna sljedeće, konstatujući da načelnik Generalštaba ispunjava uslove za prestanak službe, tj. da ima preko 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života. Odnosno, da je 4. septembra ove godine imao 41 godinu, jedan mjesec i deset dana staža osiguranja, navršenih preko 56 godina života, te da se u službi u VCG nalazi od 21. jula 1990.

Istovremeno sa zahtjevom za razrješenje Lazarevića, Krapović je krajem avgusta podnio predlog za postavljenje pukovnika Miodraga Vuksanovića za novog načelnika Generalštaba, ali vrhovna komanda nije razmatrala to pitanje.

Bonus video: