Vukšić o iznošenju informacija sa sjednica Savjeta: Pojedinci ugrožavaju ustavni poredak

Političari gaze zakonske norme kako bi ostvarili svoj politički cilj jer im je to najvažnije, kaže Vukšić

13369 pregleda 8 komentar(a)
U interesu države je da se “spusti lopta”: Vukšić, Foto: Boris Pejovic
U interesu države je da se “spusti lopta”: Vukšić, Foto: Boris Pejovic

Pojedinci koji učestvuju u radu Savjeta za bezbjednost i odbranu iznose javno, bez odobrenja, sve detalje sjednice i na taj način grubo krše Poslovnik i direktno ugrožavaju ustavni poredak, rekao je savjetnik predsjednika za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić.

On je kazao da je Poslovnikom o radu Savjeta, pored ostalog, predviđeno da se sva dokumentacija Savjeta, bez obzira na stepen tajnosti, može saopštavati javnosti samo uz saglasnost tog tijela.

“Jedan od dokumenata je i zapisnik sa sjednice Savjeta u kojemu su naznačeni svi detalji konkretne sjednice. Apsurdno je da neko smatra kako se Poslovnik o radu Savjeta navodno ne odnosi na lica koja nisu članovi Savjeta. Naravno da se Poslovnik odnosi na sva lica koja učestvuju u radu konkretne sjednice, te dakle kako i kaže Poslovnik - informacije se mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta”, rekao je Vukšić “Vijestima”.

Smatra da pojedini političari “nemilosrdno ‘gaze’ sve zakonske norme kako bi ostvarili svoj politički cilj jer im je to najvažnije i to po svaku cijenu”.

“Vijesti” su juče objavile da je ministar odbrane Dragan Krapović dostavio vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću dodatne informacije o, kako je naveo, nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića, koji nije postupio po naredbi da dostavi dokumentaciju o motoru koje je u privatne svrhe vojnim vozilo dovezao iz Slovenije. On je Markoviću dostavio i službenu zabilješku sa sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost od 11. oktobra 2024. godine, koja se odnosi na izjavu Lazarevića.

“U toku mog izlaganja članovima Savjeta i konstatacije da načelnik Generalštaba nije postupio po naredbi, brigadni general Zoran Lazarević je izjavio, citiram: ‘Nećete je ni dobiti’. Pored članova Savjeta, izjavu brigadnog generala Lazarevića su čuli i ostali učesnici sjednice - Dejan Vukšić (savjetnik predsjednika Crne Gore), Todor Goranović (savjetnik premijera) i sekretar Savjeta pukovnik Velimir Bakrač, nakon čega sam insistirao da izjava Lazarevića uđe u zapisnik sa sjednice”, naveo je Krapović.

On je prethodno Markoviću, u obavještenju od 10. oktobra, napisao da je prvi čovjek Vojske prekršio naredbu kada je uputio pismo članovima Savjeta za bezbjednost i odbranu pojedinačno, da na pismo nije stavljena oznaka tajnosti, da ono sadrži djelove koji se ne smiju iznositi javno.

Vukšić je rekao da postoji više vrsta odgovornosti za navedeno nepoštovanje Poslovnika o radu Savjeta, ali to prepušta nadležnima.

“Ja ću ovdje pomenuti samo jednu... Naime, onaj ko ne poštuje Poslovnik o radu Savjeta i time direktno ugrožava ustavno uređenje Crne Gore, što urušava i ugled Savjeta i njenih članova kao nosioca najviših državnih funkcija, na taj način isti eventualno direktno isključuje sebe da budu učesnik budućih sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost”.

On je ocijenio da cijela situacija i sukob između ministra odbrane i načelnika Generalštaba negativno utiče na ugled Crne Gore.

“Ali da bih bio potpuno otvoren, predsjednik (Jakov) Milatović nakon svih prethodnih događaja nije želio javno da komentariše odluku Komisije za žalbe Vlade koja je poništila Rješenje o prekidu aktivne službe načelniku GŠ. Nije želio jer je u interesu Crne Gore da se ‘spusti lopta’ i da se dopusti institucijama sistema da rade svoj posao”.

Kako je dodao, nažalost, kršenjem Poslovnika o radu i iznošenjem informacija mimo odluke Savjeta ponovo se prave iste greške iako je ova odluka Vladine komisije (bez obzira da li će biti osporavana zakonitost i te odluke) “samo potvrdila potpunu nepotrebnost i pogrešnost preduzetih radnji ministra odbrane, a koje su bile u suprotnosti sa sa odlukama Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Međutim, nezavisno od svega, siguran sam da će Vojska i ubuduće nastaviti da funkcioniše u skladu sa svim odlukama Savjeta predviđenih Ustavom Crne Gore”, poručio je Vukšić.

Bonus video: