Udruženje sudija odgovorilo Demokratama: Ukoliko nemate dokaze nedopustivo je dijeliti nečasne etikete sudijama

"...zabrinjava činjenica što u saopštenju politički subjekt sudove predstavlja kao ‘klasičnu zaostavštinu bivšeg režima, ostale zarobljene u inertnosti i nezainteresovanosti za zaštitu građana, a naročito mladih’"

10407 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Udruženje sudija Crne Gore
Foto: Udruženje sudija Crne Gore

Udruženje sudija ocijenilo je da reakcija Demokratske Crne Gore nakon informacije da je maloljetniku osumjičenom za pokušaj ubistva učenika u dvorištu barske gimnazije, pušten iz pritvora nakon devet dana predstavlja "puko pribavljanje političkih poena na očiglednoj nesreći koja je zadesila povrijeđenog maloljetnika i njegovu porodicu"

Iz Udruženja sudija su osudili saopštenje Demokrata objavljeno na portalu Vijesti pod naslovom "Sudovi sve češće postaju utočište za kriminalce i nasilnike koje olako puštaju na slobodu".

"Ova - neprimjerena reakcija na postupanje suda povodom nedavnog događaja u Baru u kome je maloljetnik zadobio teške tjelesne povrede, a vinovnik incidenta nakon određenog vremena pušten da se u daljem postupku brani sa slobode - predstavlja puko pribavljanje političkih poena na očiglednoj nesreći koja je zadesila povrijeđenog maloljetnika i njegovu porodicu. Udruženje sudija, saosjećajući sa bolom žrtve i njegove porodice, podržavajući pravo na mirne proteste, neće ulaziti u elaboraciju nepravosnažno donijete odluke o prestanku razloga za pritvor maloljetnoj osobi koja je osumnjičena da je izvršilac ovog djela, već će ta odluka biti preispitana u postupku po pravnom lijeku, ukoliko isti bude izjavljen od ovlašćenih stranaka u postupku. Međutim, za ukazati je da, osim što je u postupku prema maloljetnicima određivanje pritvora izuzetak, trajanje istog je propisano odredbom člana 62 Zakona o postupanju prema moljetnicima u krivičnom postupku, pa tako u pripremnom postupku pritvor može trajati do 30 dana, a po odluci vijeća za maloljetnike neposredno višeg suda, može se produžiti iz opravdanih razloga za najduže 30 dana, što znači da bi osumnjičeno maloljetno lice moglo biti u pritvoru najduže 60 dana", pojasnili su iz Udruženja sudija.

Ističu da zabrinjava činjenica da politički subjekt u saopštenju, "iz neznanja, ili pak svjesno", institut pritvora, kao mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog lica u krivičnom postupku, poistovjećuje sa oslobađajućom odlukom, ili kako to u saopštenju navodi : '.. sve češće se nasilnici i kriminalci u rekordnom roku nakon izvršenog krivičnog djela pustaju na slobodu…'.

"Još više zabrinjava činjenica što u nastavku saopštenja politički subjekt sudove predstavlja kao ‘klasičnu zaostavštinu bivšeg režima, ostale zarobljene u inertnosti i nezainteresovanosti za zaštitu građana, a naročito mladih’. Ovakav kvalifikativ, sve i da je izvučen iz konteksta skorih procesuiranja nekadašnjih najviših nosilaca sudijske funkcije ne može, niti smije biti mantra koja će se odnositi na sve sudije u Crnoj Gori. Jasan je put za individualizaciju odgovornosti sudija za svoje (ne)postupanje u predmetima, te ukoliko postoje dokazi koji potkrepljuju osnov sumnje da je neko od sudija izvršio neku radnju koja ima elemenat krivičnog djela, pozivamo na hitno reagovanje u vidu podnošenja odgovarajućih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu. Do tada, nedopustivo je dijeliti nečasne etikete sudijama - bilo da smo, kao u navedenom saopštenju ‘zaostavština bivšeg režima’, ili kako su neki drugi subjekti u nekim ranijim saopštenjima naveli da ‘izdajemo državne interese Crne Gore’. Jedno je jasno, mi kao sudije imamo u radu na stotine predmeta, radimo u često nehumanim uslovima, sudimo u kancelarijama, umjesto sudnicama, sa zaradom koja vrijeđa dostojanstvo naše profesije", navodi se u reagovanju.

Dodaju da je zbog toga sudijska fukcija postala gotovo neinteresantna mladim pravnicima, zbog čega velik broj nedostajućih sudija konstanta, koja se pri ovakvom stanju neće promijeniti u skorijem periodu.

"U konačnom, u zadnjem dijelu saopštenja, između ostalog, se navodi ‘da je krajnje vrijeme da svi zajedno pokrenemo ozbiljne promjene kako bi se konačno uspostavio pravedan sistem u kojem pravda važi jednako za sve, a da nasilnici i kriminalci budu adekvatno kažnjeni.’ Jasno je da politički subjekat, iako eksplicitno ne navodi, propagira proces ‘vetinga’ u sudstvu. Ovim putem, odgovaramo svi kao jedan, da se Udruženje sudija Crne Gore snažno zalaže za nezavisnu i snažnu sudsku granu vlasti i da smo spremni za svaku vrstu provjere našeg integriteta, u zakonom propisanoj proceduri. U tom pravcu vas podržavamo da se izborite da proces vetinga počne što prije, da ne bi više gubili vrijeme na populističke fraze koje se uglavnom završavaju zaključkom da svi problemi u državi potiču od strane sudova, ali isto tako i da svi u društvu ponesemo odgovornost za svoje postupke. Udruženje sudija Crne Gore se povodom ovog slučaja neće više oglašavati u javnosti, a građanima ostavljamo da cijene da li populstički komentari sudskih odluka jačaju vladavinu prava ili slabe, s namjerom, institucije sistema", zaključuje se u saopštenju Udruženja sudija.

Bonus video: