Mandić i Vučević: Dionicu auto-puta koja bi spojila Andrijevicu i Duge Poljane predstaviti kao zajednički projekat

Predsjednik Vlade Srbije rekao da je za jačanje bilateralne saradnje izuzetno važno imenovanje ambasadora Crne Gore u Beogradu

9012 pregleda 40 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Ažurirano: 22.10.2024. 13:13h

Izgradnju dionice auto-puta koja bi spojila Andrijevicu i Duge Poljane na međunarodnom tenderu bi poželjno bilo predstaviti kao zajednički projekat Crne Gore i Srbije, ocijenili su predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Dvojica zvaničnika sastala su se danas u Beogradu, a Mandić je kazao da je "bratski sastanak" od izuzetne važnosti za snaženje odnosa između "dvije najbliže zemlje" u regionu – Srbije i Crne Gore, te da "bolju zajedničku budućnost moramo graditi" na osnovima zdrave ekonomije i bolje infrastrukturne povezanosti.

Mandićev kabinet je saopštio da su on i Vučević razgovarali o kapitalnim infrastrukturnim projektima auto-puta, rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i valorizacije Luke Bar.

"Predsjednik Mandić je istakao da je Crna Gora obezbijedila sredstva za dionicu auto-puta do Andrijevice, kao i rekonstrukciju dijela pruge koji se nalazi u Crnoj Gori. Predsjednici su se saglasili da bi izgradnju dionice koja bi spojila Andrijevicu i Duge Poljane na međunarodnom tenderu poželjno bilo predstaviti kao zajednički projekat Crne Gore i Srbije", piše u saopštenju.

Mandić i Vučević
foto: Skupština/I.Šljivančanin

Vučević je rekao da je sastanak sa Mandićem i njegovom delegacijom od obostranog značaja.

"Predsjednik Mandić je, u kontekstu naših bliskih veza, istakao da su korijeni premijera Vučevića upravo iz Kuča, dodavši da bi oni sigurno željeli da ugoste premijera u njegovoj starevini prilikom zvanične posjete predsjednika Vlade Srbije Crnoj Gori", dodaje se.

Vučević je kazao da Srbija "nema bliže države od Crne Gore" i da je ovim sastankom "okrenuta nova stranica naših odnosa", kao i da Srbija želi intenzivno jačati bilateralnu saradnju, te da je u tom kontekstu izuzetno važno imenovanje ambasadora Crne Gore u Srbiji, zaključuje se u saopštenju Mandićevog kabineta.

Vučević: Srbi sačuvali svoj nacionalni identitet, godine vještački kreiranih podjela su iza nas

Vlada Srbije je saopštila da su Vučević i Mandić razgovarali danas o unapređenju saradnje.

Kažu da je Vučević istakao da Srbija ima sa Crnom Gorom dobre ekonomske odnose i razmjenu dobara i usluga, pri čemu je izrazio spremnost da radi na unapređenju odnosa između "dvije bratske i prijateljske države".

On je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju "nije imala nikog bližeg od Srbije", da su "iza nas godine vještački kreiranih podjela, a ispred nas dani novog poglavlja u odnosima dviju zemalja."

"On je ukazao na to da je popis stanovništva u Crnoj Gori unutrašnja stvar te zemlje, ali da je važno istaći kako su Srbi sačuvali svoj nacionalni identitet, dodavši da je ponosan na srpski narod u toj državi", saopštila je Vlada Srbije.

Vučević je rekao da će Srbija "uvijek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda u skladu sa evropskim standardima, kao što to radi i u komunikaciji sa drugim državama".

On je izrazio nadu da će uskoro u Beogradu vidjeti ambasadora Crne Gore, rekavši da će to pospješiti kvalitetnije odnose i saradnju.

Sagovornici su se saglasili o važnosti velikih infrastrukturnih projekata, poput završetka auto-puta i rekonstrukcije pruge Beograd–Bar, kao i valorizacije punog potencijala Luke Bar, dodaje se.

"Mandić je ocijenio da je od velikog interesa za Crnu Goru da ima najbolje moguće odnose i saradnju sa Srbijom, naglasivši da dvije tako bliske države treba da uspostavljaju modele saradnje koji će biti u interesu građana", saopštila je Vlada Srbije.

Bonus video: