Šarec novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru?

Marjan Šarec je bivši premijer i ministar odbrane Slovenije. Bivši izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula biće izvjestilac za Srbiju

3469 pregleda 0 komentar(a)
Šarec u Podgorici 2022., Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Šarec u Podgorici 2022., Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Tonino Picula biće izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, potvrđeno je iz njegovog kabineta. On je u prethodnom mandatu bio izvjestilac za Crnu Goru

Radio Slobodna Evropa prenosi da, prema nezvaničnim informacijama, postoji saglasnost da slovenački poslanik Marjan Šarec bude novi izvjestilac za Crnu Goru, a da će Estonac Riho Teras navjerovatnije biti izvjestilac za Kosovo.

Šarec je bio premijer Slovenije od 2018. do 2020. godine, a od juna 2022. do jula ove godine bio je i ministar odbrane te zemlje.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u Evropskom parlamentu od 2013, na poziciji izvjestioca za Srbiju će naslijediti Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

"Poslanik Picula će u narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izveštavanje tijela Evropske unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama", navodi se u saopštenju iz kancelarije evropskog poslanika Picule.

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Evropskog parlamenta pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Evropske unije i Srbije i u tim odnosima će predstavljati i Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

O stanju u Srbiji poslanik Picula će jednom godišnje u ime Evropskog parlamenta pripremati izvještaje nakon predstavljanja godišnjih izvještaja Evropske komisije.

"U skladu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanja prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata", izjavio je Picula nakon potvrde o imenovanju.

Dodao je da "kao i uvijek do sada pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU".

"Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima", rekao je Picula.

Picula je evropski poslanik u Evropskom parlamentu od 2013. godine.

Tokom višegodišnjeg angažmana kao evropski poslanik aktivno se bavio pitanjima zemalja Zapadnog Balkana.

Bio je i šef radne grupe za Zapadni Balkan, kao i izvjestilac za Sjedinjene Američke Države, i izvjestilac u senci za Sjevernu Makedoniju.

Takođe je pregovarao rezolucije Evropskog parlamenta o ruskoj agresiji na Ukrajinu, o strategiji proširenja i koizvjestilac je Evropskog parlamenta za finansijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za Zapadni Balkan.

U saopštenju koje je izdao Piculin kabinet se ističe da će jedna od glavnih izazova za Srbiju biti usklađivanje s pravnom tekovinom i vrijednostima Evropske unije, kao i usklađenost sa aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ranije su političke grupe u Evropskom parlamentu postigle dogovor da podijele pozicije izvjestilaca za zemlje Zapadnog Balkana.

Bonus video: