Johanis: Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru na EU putu, brzina pregovora zavisiće od zasluga

Milatović istakao da visoko cijeni podršku Rumunije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

2827 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Rumunija će nastaviti podržava Crnu Goru u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, a brzina tih pregovora zavisiće od zasluga zvanične Podgorice, kazao je predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

"Rumunija podržava i nastaviće da čvrsto podržava proces proširenja EU partnerima sa Zapadnog Balkana i državama kandidatima iz istočnog susjedstva. Uvjereni smo da je upravo ova politika najbolja investicija u stabilnost, prosperitet i demokratsku stabilizaciju Evrope", kazao je Johanis na pres konferenciji sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović je rekao da je zvanična posjeta Johanisa našoj državi od velikog značaja, jer predstavlja prvu posjetu rumunskog predjednika od sticanja nezavisnosti.

Kako je istakao, visoko cijeni podršku te zemlje na putu ka članstvu u EU.

"Želim da se zahvalim i ministarski spoljnih poslova Rumunije na podršci. Zajvaljujući partnerstvu sa prijateljskim zemljama, poput Rumunije, Crna Gora je odlučno krenula putem reformi dijeleći viziju prosperitetne i ujedinjene Evrope", poručio je šef države.

Dodao je da je Rumunija, uprkos zahtjevnom i osjetljivom geopolitičkom položaju, uspjela da izvuče maksimum iz ponuđenih prilika i iskoristi ogroman potencijal svog naroda, izgradi snažnu državu u istočnom dijelu EU.

"Rumunija je u trenutku ulaska bila na 40 odsto životnog standarda EU, a danas je na 80 odsto", ukazao je Milatović.

Milatović i Johanis
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Kad je riječ o ekonomskoj saradnji, kazao je kako vjeruje da je "pred nama velika šansa". "Iako je trenutna trgovinska razmjena ispod nivoa potencijala, posebno u sferi investicija i turizma, uvjeren sam da možemo otvoriti nova poglavlja u našim ekonomskim odnosima. Direktne strane investicije i zajednički projekti su način da dodatno povežemo naše ekonomije i ojačamo veze između naših naroda."

Milatović je rekao da Crna Gora i Rumunija, kao NATO saveznice, dijele zajedničke vrijednosti sigurnosti i stabilnosti. "Želim da se ovom prilikom zahvalim predsjedniku Johanisu što je snažno podržavao naš ulazak u NATO 2017. godine. Rumunija je, kroz svoje dvodecenijsko članstvo, pokazala posvećenost očuvanju mira i stabilnosti na našem evropskom kontinentu. Crna Gora ostaje čvrsto posvećena ovim ciljevima, podržavajući Alijansu i principe kolektivne bezbjednosti na kojima ona počiva. U vremenu kada su solidarnost i povjerenje ključni, uvjeren sam da će odnosi između Crne Gore i Rumunije nastaviti da se razvijaju u duhu prijateljstva, međusobnog poštovanja i saradnje."

Johanis je istakao da su danas imali opsežne razgovore o evropskom putu Crne Gore i podršci koju Rumunija daje Crnoj Gori na tom polju, ali i o bezbjednosnoj situaciji u regionu.

Dodao je da će brzina pristupnih pregovora zavisiti od zasluga Crne Gore, ali i da će se podrška njegove države nastaviti, kao i spremnost da ponude ekspertsku podršku gdje je god to potrebno.

"Dogovorili smo se da podržimo više rumunskih kompanija u Crnoj Gori.. Naglasili smo interesovanje za razvoj saradnje u više oblasti koje bi građanima donijeli opipljive koristi - odbrana, turizam, energetika...", saopštio je Johanis.

Predsjednik Rumunije kazao je i da je sa Milatovićem razgovarao o uticaju rata u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanje novinara o uspostavljanju avio linije, rumunski predsjednik je kazao da Crna Gora nije nepoznata Rumunima.

"Crna Gora je za njih država koju gledaju sa velikim simpatijama. Mnogi Rumuni su posjetili Crnu Goru, bilo da se radi o turistima ili onima koji vide mogućnost privredne saradnje. Kad je riječ o ekonomskoj saradnji, ne mislimo da stvari treba da ostanu kakve jesu, pa smo zbog toga odlučili danas da podstaknemo naše vlade da preduzmu konkretne korake kako bi podržali preduzetnike iz Crne Gore i Rumunije da se približe na tom poslovnom planu", saopštio je.

Bonus video: