ZBCG optužuje Đeljošaja za šovinizam: Ako nastavi da prijeti, može se desiti da jedino on bude izbačen iz Vlade

"Primjećujemo da su napadi gospodina Đeljošaja na srpski narod učestali otkad je sprovedena tužilačko policijska istraga 'General' i da svoju (ne)opravdanu nervozu pokušava istresti kroz nacionalističko izvođenje kata na našu koaliciju"

13650 pregleda 160 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Za budućnost Crne Gore
Foto: Za budućnost Crne Gore

Koalicija "Za budućnost Crne Gore", članica Vlade, optužila je potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja, lidera Albanskog foruma Nika Đeljošaja, za "naglašeni šovinizam" prema Srbima u Crnoj Gori.

Poručili su Đeljošaju da mu se, kad "sljedeći put odluči da prijeti" toj koaliciji da će ih izbaciti iz Vlade, može desiti da "jedino on bude izbačen" iz izvršne vlasti.

Potpredsjednik Vlade juče je oštro odbacio inicijative da se mijenja Zakon o državljanstvu, da bi se dozvolilo dvojno, i upozorio da bi to značilo promjenu nacionalne strukture Crne Gore, koja bi, kako je rekao, naišla na žestok odgovor.

"Koalicija ZBCG najdobronamjernije upozorava Nika Đeljošaja, samo jednog od mnogobrojnih predsjednika albanskih stranaka, da smanji doživljaj u svojim naletima prijetnje i naglašenog šovinizima prema srpskom narodu u Crnoj Gori. To što smo dosad pokazivali strpljenje za često politički neartikulisane napade samo jednog od mnogobrojnih predsjednika albanskih stranaka u Crnoj Gori, nije bila naša slabost, već snaga i mudrost drugog po snazi konstituenta Vlade. Posebno primjećujemo da su napadi gospodina Đeljošaja na srpski narod učestali otkad je sprovedena tužilačko policijska istraga 'General' i da svoju (ne)opravdanu nervozu pokušava istresti kroz nacionalističko izvođenje kata na našu koaliciju", piše u saopštenju.

Kažu da ih Đeljošaj ne može izbaciti iz Vlade.

"Zato ga ovom prilikom podsjećamo da on nas niti je uveo u Vladu, niti nas može izbacivati, posebno iz razloga što u Skupštini nema nijednog poslanika iz svoje strančice, ali zato ima dva ministarstva, između ostalog zahvaljujući srpskim poslanicima koji su glasali i gospodina Đeljošaja za ministra i potpredsjednika Vlade. Tako kad Nik Đeljošaj sljedeći put odluči da prijeti koaliciji ZBCG da će ih izbaciti iz Vlade, može mu se desiti da jedino on bude izbačen, pošto je jedan od rijetkih političkih primjeraka koji obnaša visoke funkcije u izvršnoj vlasti, a da nema nijednog poslanika u zakonodavnom domu."

Đeljošaju su kazali i da mu se, "ako previše zagrize", može desiti "da polomi zube".

"Ako tome dodamo da gospodin Đeljošaj više ima staža u koalicionim aranžmanima sa DPS-om, u kojima je bio čas spavač, čas sanjivi partner, najbolje bi mu bilo da svako veče zahvaljuje Bogu što se i dalje koprca na političkoj sceni. I na kraju, najdobronamjernije savjetujemo gospodina Đeljošaja da prihvati društvenu realnost u Crnoj Gori, i da ne pokušava da nam uskraćuje prava koja svi drugi imaju, već da polako krcka svoju ničim zasluženu ministarsku i potpredsjedničku funkciju, jer ako previše zagrize, može mu se desiti da polomi zube", piše u saopštenju.

Bonus video: