Abazović: Građani Podgorice iskazali volju da se prekine sa lošim praksama, Glavnom gradu potreban novi pristup

"Podgorički izbori su od velike važnosti za političku scenu u Crnoj Gori. Naša pozicija je jasna, građani su iskazali volju da se prekine sa lošim praksama. Ovo ukazuje na potrebu za novim pristupom u vođenju lokalne politike", kazao je predsjednik GP URA

4440 pregleda 6 komentar(a)
Felten i Abazović, Foto: GP URA
Felten i Abazović, Foto: GP URA

Građani Podgorice su na lokalnim izborima iskazali volju da se prekine sa lošim praksama, što ukazuje na potrebu za novim pristupom u vođenju lokalne politike, kao i na želju da se uspostavi transparentnost i odgovornost vlasti prema građanima, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA na današnjem sastanku sa ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom.

Nedavno održani lokalni izbori u Podgorici bili su jedna od tema sastanka, a istaknuta je njihova važnost za dalje političke procese u državi, navodi se u saopštenju GP URA.

Abazović je ocijenio i da je 43. Vlada, na čijem čelu je bio on, imala sjajne rezultate kada je u pitanju vladavina prava, koja sada, po predsjedniku GP URA, nije toliko u fokusu.

On je kazao i da se i u parlamentu dešavaju prakse koje nisu dobre, kao što je usvajanje zakona bez javne rasprave.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na dalji proces evropskih integracija i nedavno održanim lokalnim izborima u Podgorici, saopšteno je iz GP URA.

"Čvrsto smo posvećeni evropskim integracijama i cilju da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije. Naše punopravno članstvo može biti pokazatelj da je politika proširenja još uvijek aktuelna i može poslužiti kao motiv ostalim državama kandidatima da nastave svoj put", poručio je Abazović.

On je rekao da će njegova partija kao i do sada biti konstruktivna kada je u pitanja evropska agenda, pri čemu će jasno i transparentno iskazivati svoj stav.

"Naša uloga u procesu EU integracija biće da damo svoj doprinos, kao što smo činili i u proteklom periodu. Imaćemo kontruktivan pristup. Međutim, moram istaći da određene prakse koje se dešavaju u parlamentu nisu dobre. Ne možemo usvajati zakone samo da bi čekirali listu, a da nakon toga, govorimo kako ćemo odmah izvršiti izmjene i dopune tako usvojenih zakonskih rješenja. Takođe, postoje i zakoni koji su od izuzetne važnosti, a koji se usvajaju bez javne rasprave, komunikacije sa Evropskom komisijom i našim civilnim sektorom. Takav pristup ne smije postati praksa i mi ćemo uvijek dizati glas protiv ovakvih namjera parlamentarne većine. Sličnu situaciju smo imali i kada je iz parlamentarne većine javno iskazana namjera o predlogu Zakona o agentima stranog uticaja, što je za pokret URA apsolutno neprihvatljivo", rekao je on.

Sastanku su prisustvovali i Ralf Rojš, zamjenik njemačkog ambasadora u Crnoj Gori, kao i Mileta Radovanić, generalni sekretar URE.

Bonus video: