Koprivica: ASK i tužilaštvo da pokrenu postupke u vezi sa nezakonitim finansiranjem DPS-a

"Znali smo za novac koji je DPS (zlo)upotrebljavao u izbornim kampanjama decenijama, sumnjali smo i od koga je, a sada se samo potvrđuje konkretnim dokazima ono što su svi građani Crne Gore znali", kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju

10629 pregleda 146 reakcija 39 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore
Momo Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore

Nakon niza osnovanih sumnji, danas svjedočimo neoborivom javno publikovanom dokazu da su kompanija Bemax i Aleksandar Mijajilović nezakonito finansirali Demokratsku partiju socijalista (DPS), poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

On je kazao da je sada jasno koji je stvarni izvor finansiranja DPS-a i pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da pokrene postupak u vezi utvrđivanja nezakonitog finansiranja, dodavši da i državno tužilaštvo ima osnovo da pokrene postupak protiv odgovornog lica u DPS-u.

"Zvanično piznanje nezakonitog finansiranja, sadržano je u aktu koji je Mijajilović uputio potpredsjesniku Vlade Svete Lucije, kao osnovni razlog navodnog 'političkog progona' iako su po srijedi teška krivična dijela šverca cigareta, takođe opštepoznate djelatnosti tih lica koji su formirali kriminalnu grupaciju u vezi sa tom kompanijom. Takođe, imamo i dokaz obraćanja potpredsjednika Vlade Svete Lucije koji javno potvrđuje i otkriva detalje koji nedvosmisleno ukazuju na nezakonito finansiranje sada opozicionog DPS-a", navodi se u saopštenju koje je Koprivica dostavio medijima.

On je dodao da smo znali za novac koji je DPS (zlo)upotrebljavao u izbornim kampanjama decenijama, sumnjali smo i od koga je, a sada se samo potvrđuje konkretnim dokazima ono što su svi građani Crne Gore znali.

"Sada postaje i jasno i koji je stvarni izvor finansiranja DPS-a i odakle stižu novčani fondovi, koji se upumpavaju kako preko pozajmljenih imena, često i socijalnih slučajeva sa Vrela ribničkih, tako i direktnim transakcijama na terenu prilikom otkupa ličnih isprava", navodi Koprivica.

Nezakonito finansiranje DPS-a je jedan od najizraženijih vidova kriminalizacije političkih procesa i sistemske korupcije, dodao je on, jer se na skrivene i izdašne donacije, uzvraćalo namještenim propisima i tenderima, koji su u osnovi uspona ove privredne imperije koja ima sve odlike paradržavne organizacije.

"S obzirom na to da je u pitanju eklatantno kršenje zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, pozivamo ASK da odmah bez odlaganja pokrene postupak u vezi utvrđivanja nezakonitog finansiranja DPS-a, što je prva instanca koja treba da ispita ove navode. Takođe, ovdje je riječ i o radnji izvršenja krivičnog djela iz člana 193v Krivičnog zakonika 'Prihvatanje priloga iz zabranjenih izvora', tako da državno tužilaštvo ima osnov da pokrene postupak protiv odgovornog lica u DPS-u, jer je pravosudni epilog ključna brana kriminalizaciji političkih procesa i deformaciji osnovnih političkih instituta, a što su decenijama režirali DPS i Bemax, kao i slične privilegovane strukture", poručio je Koprivica.

Potpredsjednik Vlade ocijenio je da je jasno da sve snažnije djelovanje pravne države i osnovno opredeljenje Vlade da se uspostavi vladavina prava, dovodi do toga da strukture bivšeg kriminogenog režima sve češće ostavljaju iza sebe tragove, otkrivajući i planove da iznose novac stečen kriminalnom djelatnošću. "I svemu tome moramo odlučno stati na put, kako radi pravde, tako i budućnosti Crne Gore", zaključio je on.

Bonus video: