Potpis na njemački kredit za 15 dana

Kolektor će, kako je saopšteno na prezentaciji, od prvog stambenog objekta u Botunu biti udaljen 400 metara
147 pregleda 6 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2017. 19:04h

Izvršni direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, Vladan Vučelić, je kazao da bi Vlada u narednih 15 dana trebalo da, na bazi pregovora koji su vođeni sa Vladom Njemačke i njemačkom razvojnom bankom, potpiše ugovor na 35 miliona eura za kreditni aranžman za gradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Vučelić je kazao da će kreditna sredstva, koja se dobijaju po povoljnim uslovima, najvećim dijelom otplatiti država, a manji dio Glavni grad.

“Osim 1,6 miliona donacija koje smo već dobili, očekujem da najveći dio nedostajućih sredstava do zatvaranja ukupne finansijske konstrukcije bude obezbijeđen donatorskim sredstvima...”, kazao je Vučelić na prezentaciji projekta postrojenja.

Na prezentaciji je saopšteno da su stručnjaci odlučili da se kolektor gradi u Botunu, jer je to najbolja lokacija po mnogim parametrima. Kolektor će, kako je saopšteno, od prvog stambenog objekta u Botunu biti udaljen 400 metara, a od centra sela 1.600 metara, dok će od prvog stambenog objekta u Dajbabama biti udaljen 315, a od centra sela 1.750 metara.

Vučelić je kazao da projekat nema značaja samo za stanovnike Glavnog grada, već za kompletnu Crnu Goru.

“To je državni projekat, i on je u prioritetima države rangiran na prvom mjestu, zbog pozitivnih uticaja koji će imati, prije svega, na Skadarsko jezero i na primorske opštine koje se preko regionalnog vodovoda snabdijevaju vodom...”, kazao je Vučelić.

Vučelić je, odgovarajući na pitanje odbornika DF-a u GO Golubovci, Mihaila Asanovića, koje će benefite Zeta imati od izgradnje kolektora, odgovorio da će drastično biti povećan kvalitet rijeke Morače i Skadarskog jezera, te da će na viši nivo biti podignut kvalitet poljoprivrednih proizvoda, koji će nakon ulaska u EU, moći da se izvoze.

Vojin Vuletić (DF) je kazao da treba organizovati kompletno iseljenje mještana Botuna, jer su dovedeni u nezavidan položaj u odnosu na stanovnike Podgorice.

Profesor Petar Živković je kazao da GO Golubovci i Tuzi nisu obuhvaćene postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, ali jesu postrojenjem za tretman mulja i insineracije.

On je istakao da će nakon izgradnje postrojenja Morača biti kvaliteta A 1 klase, te da će biti poboljšan kvalitet podzemnih voda u Zeti.

Odbornik SDP-a, Vladimir Komnenić, je kazao da će namjera radnog tima da pooštri standarde koji važe u EU, izazvati naučni podsmijeh.

“Njemačka KFE banka ne bi dala da izađemo iz evropskog standarda...”, kazao je zamjenik direktora Vodovoda Filip Makrid.

Makrid je kazao da će hazardni (opasni) otpad, koji nastaje tokom insineracije mulja, biti transportovan u zemlju koja ima sertifikat za takvu vrstu otpada, a ne u Crnoj Gori, te da će inertni (bezopasni) otpad, koji je u vidu pepela, biti najvjerovantije odlagan na deponiju u Podgorici.

Odbornik Demokrata Vladimir Vujović je pitao da li se na drugu lokaciju može dislocirati proizvodnja biogasa i električne energije, pa da troškove prevoza pokrije dobit iz proizvodnje. Živković je odgovorio da bi to moglo da se uradi, ali da bi to bio “nezavršen posao”.

Klikovac: Zećani će demokratski pokušati da spriječe gradnju

Odbornik DF-a Dragutin Klikovac je kazao da će Zećani demokratskim sredstvima pokušati da spriječe izgradnju kolektora.

“Vama je jedini cilj da dobijete donacije i dođete do para. Hvala Vladi Crne Gore, neka ne vodi mnogo brige o Zeti, dosta jada joj je uradila. Oduzela joj je teritoriju, čist vazduh, vodu i zemljište...Postoji li trunka opasnosti da se zagadi vodoizvorište Boljesestre”, kazao je Klikovac.

Živković je odgovorio da će biti još gora situacija ako se ne podigne postrojenje, dok je Vučelić naglasio da je riječ o zatvorenom sistemu i da neće biti neprijatnih mirisa.

Bonus video: