Na korak smo do jedinstva opozicije

Sa protesta poručeno da ih mali korak dijeli od cilja, poslanika opozicije nije bilo na bini
10728 pregleda 60 komentar(a)
"Najveći čin patriotizma je biti dio ove grupe", Foto: Boris Pejović
"Najveći čin patriotizma je biti dio ove grupe", Foto: Boris Pejović

Opoziciono jedinstvo i uska saradnja su apsolutno neophodni u ovom procesu, radujem se što nas jedan mali korak dijeli od tog cilja, poručio je sa sinoćnjeg skupa glumac i član organizacionog odbora protesta Slaviša Grubiša.

On je kazao da su među građanima od prvog dana protesta i predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka.

Iako su organizatori protesta, nakon sastanka sa dijelom opozicije, kazali da očekuju da na bini sa njima bude svih 39 opozicionih poslanika, parlamentaraca ipak nije bilo na bini sa čelnicima protestnih okupljanja, niti među govornicima.

“Mali nas korak dijeli od cilja, s nama su sindikati. Ovo je protest svih građana i svi su dobrodošli”, poručio je Grubiša.

Građanski protest Građanski protest "Odupri se 97.000"

Bivša radnica Duvankomerca i korisnica naknade za majke, Maja Jovović, kazala je okupljenima da je 22 hiljade majki u Crnoj Gori prevareno.

“One su štrajkovale glađu braneći svoja prava i Ustav Crne Gore. Borićemo se dok odgovorni ne podnesu ostavke i dok se zakoni ne budu poštovali i primjenjivali za sve jednako”, poručila je Jovović.

Kazala je i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne umije da čita, jer da umije ne bi govorio da građani urušavaju Crnu Goru.

Građanski protest Građanski protest "Odupri se 97.000"

Nikola Grdinić, koji je poručio da je jedan od demonstranata, kazao je da preporod društva treba da krene sa svih ulica i trgova u Crnoj Gori. “Ovo šta oni 30 godina rade i protiv čega se borimo, više ne može da se trpi. Moramo se svi zajedno boriti, a to podrazumijeva da sljedeće subote oni koji nijesu s nama, budu ovdje na ulici, jer najveći čin patriotizma je biti dio ove grupe”, poručio je Grdinić. “Mi smo najveća agencija za sprečavanje korupcije na svijetu”, dodao je Grdinić.

Minja Novaković, koja se predstavila kao slobodna studentkinja sa sobom je na binu iznijela stolicu, jer kako kako kaže, na njenom fakultetu nema ni dovoljno stolica i uče ih da sjede, ćute i trpe.

“Ne prihvatam da na birou sjedim godinama sa diplomom, da radim van svoje struke, da radim u zarobljenim institucijama, ja ne želim da se jednog jutra spakujem i odem, ja želim da stvaram budućnost u ovoj zemlji”, kazala je ona.

Okupljeni su sa Trga nezavisnosti, gdje je bilo osjetno manje građana nego na dva prethodna protesta, prošetali Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, zastajući pored Skupštine, zgrade predsjednika Crne Gore, centrale Demokratske partije socijalista (DPS), i skandirajući “dolje diktator”, “stanite uz nas, pada ova vlast”, “vratite nam državu”, “dolje pljačkaši”.

Građanski protest Građanski protest "Odupri se 97.000"

Zgrade parlamenta i predsjednika države obezbjeđivalo je nekoliko desetina policajaca sa štitovima i šljemovima, kojima su demonstranti skanidrali “bacite štitove”.

U blizini RTCG-a, na raskrsnici Moskovske ulice i Bulevara revolucije, kolona nije skrenula ka zgradi Javnog servisa, iako je određeni broj građana zahtijevao da se tamo zapute, a pojedinci su se “naoružali” i kamenicama.

Ipak, organizatori protesta okrenuli su kolonu natrag put centra Podgorice, pa je skup prošao bez incidenata, osim udaljavanja dva vidno alkoholisana demonstranta.

Grubiša je sinoć ponovio zahtjeve za ostavkama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Savjeta i direktora RTCG-a Božidara Šundića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića. Sljedeći protest zakazan je za narednu subotu.

Bonus video: