Šta označavaju lampice u autu?

Lampice ukazuju na nepravilnost u radu pojedinih sistema ili obavještavaju vozača o uključenoj svjetlosnoj signalizaciji
4015 pregleda 9 komentar(a)
lampice, auto, Foto: Shutterstock
lampice, auto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2016. 17:49h

Iznenadno paljenje crvene lampice na instrument tabli najčešće zabrine vozača, koji u tom trenutku ponekad ne zna kako da odreaguje. Da li da je ignorišete, da se odmah zaustavite ili da nastavite do prvog servisa? Šta uopšte znače sve te lampice koje su nekad žute, nekad zelene, a nekad crvene? Mi smo danas pripremili pregled najvažnijih indikatora na instrumenmt tabli.

“Instrument tabla je veza vozača sa svim sistemima na automobilu, a lampice na njoj ukazuju na nepravilnost u radu pojedinih sistema ili obavještavaju vozača o svjetlosnoj signalizaciji”, kaže Jovica Anđelić iz ovlašćenog Renoovog servisa “Alliance”. On dodaje da na paljenje crvene lampice vozač mora odmah da odreaguje. Ipak, jedna od njih može, ali ne mora uvijek da bude opasna.

“Na primjer, crveni uzvičnik unutar kruga ima dva značenja. On ukazuje da je parking kočnica aktivirana. Ukoliko ova lampica radi i kada spustite ručnu kočnicu, prijeti vam opasnost od otkaza kočnica, jer je kočiona tečnost na niskom nivou ili su pločice potpuno potrošene. U tom slučaju morate da se zaustavite i da odšlepate auto do servisa.”

Kad se upali lampica u obliku crvene kantice ulja - dileme nema. Odmah morate da se zaustavite i isključite motor, jer je pritisak ulja u motoru na opasno niskom nivou i prijeti velika šteta. Posjeta servisu je obavezna. Kod nekih automobila ispod ove lampice može da stoji i oznaka "MIN", što znači da morate da prekontrolišete nivo ulja i dolijete odgovarajuću količinu.

Vozači mogu da se suoče i sa paljenjem crvenih lampica koje ukazuju na pregrijavanje motora, probleme sa električnim napajanjem ili kvara na sistemima bezbjednosti.

Određene žute lampice upozoravaju vozača na probleme vezane za bezbjednosne uređaje. Ako se uključuje lampica u obliku automobila koji se kliza po putu znači da interveniše kontrola stabilnosti (ESP) u teškim uslovima na putu. U tom slučaju popustite gas i lagano sa volanom. Ako je uključen žuti simbol “check engine” postoji problem sa upravljačkom jedinicom motora, pa će iz auspuha da dimi više nego obično. Moguć je defekt na lambda senzoru ili druga oštećenja. U svakom slučaju, što prije posjetite servis.

Žuto je boja koja pokazuje i probleme sa pritiskom u gumama. Žuti uzvičnik u presjeku gume može da znači da je neka guma pukla, ali ako ste tek promijenili pneumatike, možda kalibracija senzora nije odrađena.

“Značenje svih lampica vozači mogu da pronađu u uputstvu za upotrebu vozila. Međutim, ogromna većina nikad nije ni otvorila tu knjižicu, pa imamo dosta poziva od strane ljudi koji traže savjet kako da postupe. Prije nego što nam se obrate preporučujemo da pogledaju uputstvo”, kaže Anđelić.

Šlepanje nije uvijek obavezno

Iako u uputstvu za upotrebu vozila piše da u slučaju paljenja bilo koje lampice treba vozilo da odšlepate do servisa, Anđelić kaže da to nije neophodno u baš svim slučajevima. Jedan od njih je paljenje lampice u obliku česme koja označava problem na motoru.

“Ta lampica se upali zbog bilo koje greške na motoru, koja može da bude i trenutnog karaktera zbog nečistoće u gorivu koja jeprošla kroz sistem ili slično. Kompjuter će zabilježiti grešku, ali vozilo će normalno da nastavi da funkcioniše. U ovakvim slučajevima moguće je dovesti vozilo do servisa bez angažovanja šlep službe, ali u svakom slučaju bilo bi dobro da se konsultujete sa servisom.”

Bonus video: