Nikšićki gimnazijalci ponudili najbolje rješenje – aplikacija koja povezuje volontere i organizacije

Prvorangirana ekipa je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 1.200 eura, drugoplasirana 800 eura, a trećeplasirana ekipa 500 eura

5251 pregleda 2 komentar(a)
Foto: IPC Tehnopolis
Foto: IPC Tehnopolis

Nikšićki gimnazijalci pobjednici su hakatona „Digitalno rješenje za društveni ili ekološki problem u zajednici”, dok su drugo i treće mjesto osvojili timovi iz Srednje stručne škole iz Nikšića. Dvodnevni hakaton za srednjoškolce iz Nikšića i Pljevalja, na kome je učestvovalo pet ekipa, organizovao je Inovaciono-preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis.

Pobjednički tim, "Digital Minds", spojio je društveni i ekološki problem i osmislio aplikaciju "Volunteer CoSphere" koja povezuje volontere sa većim organizacijama i tako im olakšava da pronađu volonterske aktivnosti širom zajednice i prijave se za učešće na istim.

"Bilo je zahtjevno i izazovno razviti rješenje u tako kratkom roku, ali uspjeli smo da to postignemo. Družili smo se dosta, bilo nam je zabavno, tako da nosimo sjajne utiske sa takmičenja. Posebno se zahvaljujemo Tehnopolisu što smo imali priliku da učestvujemo na ovakvom događaju”, poručili su iz pobjedničkog tima.

Fokus drugoplasiranog tima, "Penta Electro" bio je rješavanje problema zagađenosti životne sredine i smanjenje divljih deponija.

"Ponudili su kao rješenje aplikaciju 'Plastic free', koja funkcioniše na jednostavnom principu – vi pošaljete fotografiju i lokaciju nelegalno odloženog otpada, u lokalnoj upravi je verifikuju i pristupaju njegovom uklanjanju. Svaka prijava vam donosi određeni broj bodova, koje pretvarate u popuste za kupovinu u određenim ekološki podrživim prodavnicama", navodi se u saopštenju za javnost.

Hakaton
foto: IPC Tehnopolis

Trećeplasirana ekipa, "404", ponudila je aplikaciju "Heartcore" koja ima za cilj smanjenje siromaštva - kroz svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću, skupljaju se bodovi koji se kasnije transformišu u donacije najugroženijim slojevima društva.

Hakaton
foto: IPC Tehnopolis

Ideja tima "Green Creators", iz Srednje ekonomsko–ugostiteljske škole iz Nikšića, je kreiranje sajta na kome bi svi zainteresovani mogli da se informišu o akcijama pošumljavanja, prije svega djelova nikšićke opštine koji su uništeni u požarima, i na taj način doprinesu zaštiti životne sredine.

Kako bi smanjili zagađenost vazduha u Pljevljima, tim "Tech 4 Planet" iz pljevaljske Srednje stručne škole, je ponudio rješenje da se otvore centri za reciklažu gume i njenu upotrebu u proizvodnji smješe za asflat, koja predstavlja inovativan način smanjenja zagađenja i ujedno poboljšava i kvalitet asfalta.

Prvorangirana ekipa je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 1.200 eura, drugoplasirana 800 eura, a trećeplasirana ekipa 500. Opština Nikšić je obezbijedila finasijsku podršku za prva dva mjesta.

"Svih pet timova su uložili energiju i kreativnost da nam ponude najbolja rješenja i vjerujemo da nose snažne utiske sa našeg hakatona. S obzirom na njihov trud i posvećenost, odlučili smo da i preostala dva tima dobiju novčanu nagradu od po 250 eura", saopštili su iz Tehnopolisa.

Hakaton
foto: IPC Tehnopolis

Hakaton je trajao 24 sata i učenici su sa mentorima radili na kreiranju inovativnih rješenja za postavljene probleme.

"Kroz ovaj proces učenici su naučili kako da identifikuju specifične društvene ili ekološke probleme, osmisle kreativna i održiva rješenja, naprave prezentacije i predstave svoja rješenja pred stručnim žirijem. Ovaj praktični rad i interakcija sa mentorima i drugim timovima omogućili su im da steknu dragocjena iskustva koja će im pomoći da bolje razumiju svijet oko sebe i doprinesu svojoj zajednici na pravi način", naveli su iz Tehnopolisa.

Hakaton je jedna od aktivnosti projekta “Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore - BEYOND”, koji sufinansira Evropska unija kroz IPA II Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014 – 2020. IPC Tehnopolis projekat implementira u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i Privrednom komorom Crne Gore.

Bonus video: