Epl pokušava da zaustavi pad prodaje: Novi model Ajfon 16 - prvi pravljen za rad sa vještačkom inteligencijom

U protekloj deceniji, uglavnom je bilo manjih nadogradnji sa jednog modela na drugi što je faktor koji je natjerao ljude da "odugovlače" sa kupovinom novog telefona, a to je dovelo do nedavnog pada prodaje ovog proizvoda

9211 pregleda 35 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Epl će sjutra u Kaliforniji predstaviti novi model svog telefona ajfon, koji će imati redni broj 16.

Telefon će po prvi put biti prikazan u Kupertinu u Kaliforniji, u sali koja nosi ime po jednom od osnivača firme, Stivu Džobsu koji je 2007 predstavio svijetu prvi ajfon.

Epl je od tada prodao milijarde telefona, stvarajući prihod od oko tri hiljade milijardi dolara.

Međutim u protekloj deceniji, uglavnom je bilo manjih nadogradnji sa jednog modela na drugi što je faktor koji je natjerao ljude da "odugovlače" sa kupovinom novog telefona, a to je dovelo do nedavnog pada prodaje ovog proizvoda.

Ajfon 16 izaziva veće interesovanje jer je to prvi model koji je posebno pravljen za rad sa vještačkom inteligencijom (AI), tehnologijom za koju se očekuje da će pokrenuti najveću revoluciju u industriji od kada je Džobs stavio Epl na tržište pametnih telefona, prije 17 godina.

Od juna, konkurenti kao što su Samsung i Gugl napravili su još više koraka u pogledu vještačke inteligencije.

Gugl je čak preduzeo neobičan korak predstavljajući svoje najnovije telefone prošlog mjeseca umjesto da se pridržava tradicionalnog oktobarskog rasporeda, u pokušaju da spriječi da Epl to učini prvi izdavanjem Ajfona 16.

U pokušaju da se izdvoji u inovacijama na polju vještačke inteligencije, tehnologija koja će se ugrađivati u novi ajfon zvaće se Epl intelidžens, dok su Gugl i Samsung objavili slične projekte u januaru ove godine.

Investitori predviđaju veliku potražnju za Ajfon 16, što je podstaklo porast prodaje i porast cijene akcija Epla za 13 odsto otkako je kompanija u junu objavila svoju AI strategiju.

Taj skok je povećao tržišnu vrijednost kompanije za skoro 400 milijardi dolara.

Bonus video: