Sud pravde EU odbacio žalbu Gugla na kaznu od 2,4 milijarde eura

Sud pravde EU potvrdio je odluku nižeg suda, odbacivši žalbu Gugla na kaznu od 2,4 milijarde eura koju je izrekla Evropska komisija (EK), zbog toga što kompanije daje nezakonitu prednost svojim preporukama za kupovinu u odnosu na rivale - u rezultatima pretrage

2935 pregleda 1 komentar(a)
Gugl, Foto: Reuters
Gugl, Foto: Reuters

Tehnološki gigant Gugl (Google) izgubio je danas spor koji je pokrenuo protiv kazne Evropske unije (EU) uvedene zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

Sud pravde EU potvrdio je danas odluku nižeg suda, odbacivši žalbu Gugla na kaznu od 2,4 milijarde eura koju je izrekla Evropska komisija (EK), zbog toga što kompanije daje nezakonitu prednost svojim preporukama za kupovinu u odnosu na rivale - u rezultatima pretrage.

"Današnjom presudom, Sud pravde odbacuje žalbu i time potvrđuje presudu Opšteg suda", navodi se u saopštenju suda pravde u kojem sumira odluku.

EK je optužila Gugl da bez prava u pretrazi usmjerava korisnike na svoj Gugl Šoping (Google Shopping) čineći štetu konkurentim pružaocima istih usluga.

To je jedna od tri kazne u iznosu od više milijardi eura koje je EK nametnula toj kompaniji u posljednjih deset godina.

Komisija je 2017. kaznila giganta iz Silicijumske doline jer je utvrdila da Gugl za nuđenje robe koristi svoj dominantan položaj na tržištu.

Gugl je uložio žalbu najvišem sudu EU pošto je niži Opšti sud odbacio njegov prigovor.

"Razočarani smo odlukom Suda, koja se odnosi na veoma specifičan skup činjenica", naveo je Gugl u kratkom saopštenju.

Kompanija Gugl ranije je navela da je 2017. godine uvela izmjene u poslovanju kako bi se uskladila sa odlukom Evropske komisije, za koje navodi da su dobro funkcionisale.

Evropska potrošačka grupa BEUC pozdravila je odluku suda, rekavši da ona pokazuje kako zakon o konkurenciji bloka "ostaje veoma relevantan" na digitalnim tržištima.

"Gugl je nanio štetu milionima evropskih potrošača tako što je obezbijedio da konkurentske usluge kupovine budu praktično nevidljive", rekao je generalni direktor Agustin Rejna.

Bonus video: