Čoguriću ukinuta presuda za ubistvo braće Ćulafić

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice, da je Čogurić počinio - teško ubistvo
279 pregleda 21 komentar(a)
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.12.2016. 07:25h

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Mašanu Čoguriću, kojom je na 13 i po godina zatvora osuđen zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića.

Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu izreklo je krivično vijeće sudije Vladimira Novovića.

"Činjenično stanje ostalo je nepotpuno utvrđeno u odnosu na odlučnu činjenicu - da li je optuženi kritične prilike bio fizički napadnut od strane oštećenih", piše u odluci Apelacionog suda.

Navodi se da su nejasni i razlozi prvostepene presude u dijelu u kojem se obrazlaže prekoračenje nužne odbrane - “jer je upotrijebio neadekvatno sredstvo - vatreno oružje u situaciji kada je logično bilo očekivati da će na njegovu stranu stati u zaštitu njegov prijatelj, kao i druga lica koja su se nalazila u lokalu i tako spriječe evidentan napad oštećenih”.

“Ovakav stav prvostepenog suda je neprihvatljiv, jer lice koje postupa u nužnoj odbrani nije dužno da očekuje pomoć drugih lica u odbijanju od sebe istovremenog, protivpravnog napada”, navode iz Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom Čogurić je osuđen zbog krivičnog djela - teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja.

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice, da je Čogurić počinio - teško ubistvo.

Prema optužnici, Čogurić je sa umišljajem ubio braću Ćulafić sa tri hica iz revolvera, u podgoričkom kafiću Moskva 15. februara 2014.

Bonus video: