Petorka koja je htjela da ubija građane nije u Spužu

Nakon saslušanja pritvor nije određen Kovačevićima, dvojici Đorđevića i Božoviću - ostali, koji su htjeli po oružje, iza rešetaka
139 pregleda 19 komentar(a)
državni udar privođenje, Foto: Zoran Đurić
državni udar privođenje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.11.2016. 07:43h

Tužilaštvo je 16. oktobra nakon saslušanja pustilo na slobodu petoro od devetoro osumnjičenih da su htjeli da pucaju u građane okupljene ispred Skupštine i policiju.

Prema tužilačkim spisima sačinjenim nakon hapšenja dvadesetočlane grupe, a u koje su “Vijesti“ imale uvid, Goran i Bojan Kovačević, Nikola i Luka Đorđević, Vladimir Božović, Perica Andrić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović i Dejan Stanojević prihvatili su plan organizatora terorističke grupe i pristali da preuzmu naoružanje, a potom u izbornoj noći ubijaju crnogorske građane.

Nakon saslušanja, pritvor nije određen Kovačevićima, dvojici Đorđevića i Božoviću, a Andrić, Ćetković, Čurović i Stanojević završili su iza spuških rešetaka sa još deset članova te grupe.

Njih četvorica osumnjičeni su da su dio kriminalne grupe koji su organizovali Rusi Eduard Vladimirovič Shirokov i Vladimir Nikolajevič Popov.

Zadatak te grupe navodno je bio da naprave haos ispred Skupštine, uhapse Đukanovića i proglase izbornu pobjedu Demokratskog fronta (DF).

Rusi su osumnjičeni za organizatore grupe tek nakon što se pod još nerazjašnjenim okolnostima pred crnogorskim istražiteljima pojavio Beograđanin Aleksandar Sinđelić.

Uloga organizatora prvobitno je bila “dodijeljenja“ njemu i bivšem šefu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću.

Nakon što je Sinđelić dobio status svjedoka saradnika, tužilaštvo je promijenilo navode krivične prijave i za organizatore označilo Shirokova i Popova.

Tužilaštvo nije obrazložilo zbog čega su procijenili da se Kovačevićima, Đorđevićima i Božoviću ne odredi pritvor, ali jeste da bi puštanjem na slobodu ostalih osumnjičenih oni mogli dovršiti krivično djelo.

Objašnjeno je da je su osumnjičeni spriječeni u namjeri da ubijaju građane, ali da s obzirom na dugotrajnost izbornog postupka, verifikaciju rezultata i formiranje državnih organa nakon izbora, postoji bojazan da bi oni puštanjem na slobodu mogli dovršiti naum.

Većina osumnjičenih kojima je određen pritvor pred tužiocem su tvrdili da su u Crnu Goru došli turistički.

Andrić je odbio da odgovara na pitanja specijalnog tužioca, ali je u svojoj odbrani kazao da nema nikakve veze sa onim što mu se krivičnom prijavom stavlja na teret.

“Ne poznajem nijednu osobu čije ime ste mi pročitali, osim onih sa kojima sa došao u Crnu Goru. Lice sa prezimenom Dikić (Bratislav) nikad nisam vidio, niti znam o kome se radi“, kazao je on tužiocu Saši Čađenoviću.

U tužilačkim spisima piše da su vođe naoružanih grupa trebalo da se jave Dikiću, čija je uloga navodno bila da komanduje planiranom akcijom zauzimanja Skupštine i hapšenja odlazećeg premijera Mila Đukanovića.

Čurović je tužiocu rekao da je sa društvom iz Šapca došao isključivo da bi obišao manastire i da nema ništa sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

“Nisam član nikakve kriminalne organizacije koja je pripremala terorističke akte u izbornoj noći 16. oktobra. Ne poznajem osobe koje ste pomenuli u krivičnoj prijavi, osim ovih sa kojima sam došao. Nisam ni znao da se tog dana u Crnoj Gori održavaju izbori“, kazao je Čurović.

I Ćetković je pred tužiocem tvrdio da poznaje samo uhapšene Šapčane, sa kojima je došao u obilazak manastira i da nema ništa sa planiranjem terorističkih napada u Podgorici.

“Ne poznajem Bratislava Dikića i Aleksandra Sinđelića. Prvi put čujem za ta lica i za ta imena. Pristajem da me suočite sa licima za koje sam rekao da ih ne poznajem. Ne poznajem nikoga u Crnoj Gori. Ne poznajem Mirka Velimirovića. Ovo je velika greška“, kazao je Ćetković tužiocu nakon hapšenja.

Stanojević je takođe tvrdio da nema ništa sa planiranjem terorističkih napada, ali je kazao da je pod Ostrogom trebalo da se vidi sa Velimirovićem.

Velimirović je prema navodima Specijalnog tužilaštva član kriminalne grupe koja je u Podgorici planirala terorističke napade.

U naredbi za proširenje istrage piše da je on pomogao da se otkrije i uhapsi kriminalna grupa koja je planirala da ispred Skupštine napravi haos u izbornoj noći.

Njegov zadatak je bio da bude nasilan prema drugim osobama, da nabavlja, skladišti i čuva oružje, municiju i uniforme i da prenosi poruke koje od organizatora dobija preko Aleksandra Sinđelića.

Prema tužilačkim spisima, on je par dana prije izbora obavijestio podgoričku policiju da se planiraju teroristički napadi, a potom je prema instrukcijama istražitelja pred “saborcima” glumio da je i dalje dio ekipe.

Na osnovu njegove prijave u predizbornoj noći u Podgorici uhapšeno je 20 osoba, osumnjičenih za pokušaj terorističkih napada. Nakon saslušanja šestoro je pušteno na slobodu.

Tužilaštvo je tokom istrage osumnjičilo i još neidentifikovanog političara iz Demokratskog frota da je nakon izbijanja planiranog haosa ispred Skupštine, trebalo da preuzme komandu nad teroristima.

Satima sjedjeli na Željezničkoj stanici u Podgorici

Četiri člana grupe osumnjičene za planiranje haosa ispred Skupštine i hapšenje odlazećeg premijera Mila Đukanovića, 15. oktobra su sedam sati proveli na Željezničkoj stanici u Podgorici.

Ta grupa iste večeri uhapšena je u hostelu nadomak Željezničke stanice.

To je na saslušanju nakon hapšenja ispričao jedan od njih, Beograđanin Milan Dušić, koji tvrdi da nije ni znao da se 16. oktobra u Crnoj Gori održavaju izbori.

Tužiocu je rekao da se sa Draganom Maksićem i Srboljubom Đorđevićem dva dana prije hapšenja dogovorio da dođu u Crnu Goru, na proslavu „sličnu onima koje se organizuju na Ravnoj Gori“.

U petak veče na Željezničkoj stanici u Beogradu našli su se on, Maksić, Đorđević i Branka Milić.

“U subotu oko 8 sati ujutro stigli smo u Podgoricu. Niko nas nije čekao, niti ja znam da je neko trebalo da nas čeka. Ostali smo na Željezničkoj stanici do 15 časova. Ispratili smo mnoge vozove. Zapamtiću to mjesto dok sam živ. I one službenike Željezničke stanice“, kazao je Dušić tužiocu Saši Čađenoviću.

Beograđanin je tužiocu objasnio da im je prolaznica koju su pitali ima li negdje u blizini smješta, pokazala hostel Info u kome su uhapšeni. Tvrdi da su prvo malo odmarali u tom hostelu, a da su nakon toga krenuli da obiđu Sat kulu i Jevrejsko groblje, jer im je zaposleni iz tog objekta kazao da to treba da vide.

“Stigli smo do neke palme, ispred koje je bila neka fontana. Tu smo malo razgledali i počela je kiša. Vratili smo se u hostel. Oko 20.30 časova ušli smo u sobu, malo razgovarali i legli da spavamo... Nakon toga nismo imali komunikaciju ni sa kim, dok nije došla policija. To je bilo oko pola dva“, tvrdio je Dušić.

On je tužiocu rekao da mu niko nije platio put ni smještaj u Crnoj Gori i da mu niko nije obećao novac za to.

“Ja nijesam znao da se u Crnoj Gori organizuju izbori 16. oktobra. To sam saznao kada mi je rekao policajac koji nas je privodio“, tvrdi Dušić.

On tvrdi da ne zna ništa o planiranju haosa tokom izborne noći u Podorici.

“Nemam nikakve veze sa događajem koji mi se stavlja na teret. Ranije nikada nisam privođen, niti je protiv mene vođen bilo kakav krivični postupak, niti sam na bilo koji način u dosadašnjem životu došao u sukob sa zakonom. Ponavljam, nemam nikakve veze sa krivičnim djelima i njihovom pripremom kako mi je to stavljeno na teret krivičnom prijavom. Da sam znao da će ovo da mi se desi ne bih ni dolazio u Crnu Goru, niti bih prihvatio dolazak. Iznenadio sam se kada me policija privela“, rekao je on.

Prema proširenoj naredbi o sprovođenju istrage pokušaja terorizma, njegov zadatak bio je da napada pripadnike Uprave policije i nasilno upada u crnogorske institucije.

Navodno sa njim su to trebali da rade i Maksić, Đorđević, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Bonus video: