Sigurnost Lukovića u rukama države

Martinović 2011. pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog šverca kokaina
139 pregleda 2 komentar(a)
Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva
Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.10.2016. 06:26h

Iz Tivatske akcije konstatovali su juče da je država odgovorna za bezbjednost novinara Siniše Lukovića, nakon što mu je prekjuče prijećeno na kućnom pragu, pred suprugom i djecom.

Novinar “Vijesti” pisao je o incidentu na glasačkom mjestu 16. oktobra, koji je napravio osuđivani švercer droge Božidar Martinović.

Dan nakon što je tekst objavljen, Martinović je došao na kućni prag Lukovića i njegovoj supruzi poručio da novinar “ni sam ne zna što će da dočeka”.

Tužiteljka je, međutim, u tome vidjela samo prekršaj, pa je Martinović kažnjen sa 300 eura, zbog - naročito drskog ponašanja.

“Za TA je napad na bilo kojeg slobodnog građanina, koji ima hrabrosti i volje da upozorava i javno govori o korupciji i kriminalu - napad na sve slobodne građane. U tom smislu Luković i njegova porodica mogu računati na punu podršku i solidarnost članova TA. Opominjemo još jednom sve na raznim razinama vlasti, koji činjenjem i nečinjenjem stvaraju društveni ambijent u kome su ovakvi nemili slučajevi normalna stvar, da je apsolutna odgovornost za bezbjednost Lukovića na njima”, saopšteno je juče iz TA.

Oni tvrde da su računali da se slične stvari u Tivtu više neće ponavljati, nakon što je čelnicima TA prijećeno u kampanji za aprilske lokalne izbore poslije jer su “iznijeli neke neprijatne istine o protivzakonitom radu izvjesnih funkcionera Opštine”.

“Nažalost, prevarili smo se. Vrijeme je da se svi zabrinemo, jer kada neka pojava učesta, onda ljudi postanu tolerantni na nju, a kad postanu tolerantni, počnu se događati mnogo gore stvari. TA upozorava da se tolerisanjem ovakve prakse od strane nadležnih institucija stvara atmosfera u kome bi neko mogao da se usudi da prijetnje i realizuje. A onda je jasno da bi u takvom slučaju odgovornost najmanje bila na nekom nekontrolisanom pojedincu, već bi prevashodno bila na licima koja obavljaju odgovorne funkcije u institucijama i na političkim funkcionerima DPS režima koji složno kreiraju društveni ambijent u kome se nekažnjeno može prijetiti i nasrtati na njihove neistomišljenike”, piše u saopštenju.

Martinović je u nedjelju, na biračkom mjestu broj 17 u Kalimanju u Tivtu, iznio glasački listić sa birališta a potom galamio i psovao one koji ne glasaju za DPS, pa otišao da prijeti kada je to objavljeno.

Zamjenica osnovnog državnog tužioca u Kotoru Tanja Čolan Deretić ocijenila je, međutim, da u postupcima osuđivanog kriminalca nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti i da se radi o prekršaju.

Ista tužiteljka je protiv Lukovića podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti, na štetu Obrada Pavlovića, iako je bilo riječ o verbalnom sukobu pred nekoliko svjedoka.

Martinović je 2011. pravosnažno osuđen zbog učešća u švercu kokaina.

Luković je prekjuče saopštio da se samo u Crnoj Gori može dogoditi da prije pet godina pravosnažno osuđeni kriminalac, ne provede ni dan na odsluženju zatvorske kazne, već da slobodno šeta gradom, pravi incidente na biralištima i prijeti ljudima.

Bonus video: