Studenti Muzičke akademije na festivalu talenata

Djela Betovena i Šumana mladi umjetnici predstavili su nakon rada sa mentorom, finskim pijanistom Ukijem Ovaskainenom
0 komentar(a)
koncert, studenti sa Cetinja, Foto: Privatna arhiva
koncert, studenti sa Cetinja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.10.2016. 08:21h

Treći ovogodišnji muzički festival ArtLink, koji od prvog oktobra na scenama Beograda ali i širom Srbije okuplja talentovane i afirmisane muzičare u usponu, polako ulazi u svoju završnicu. Ove je godine u njegovoj selekciji i na njegovim podijumima nastupio i mladi crnogorski violinista Danilo Bujišić, student prve godine cetinjske Muzičke akademije, koji je u kamernom ansamblu ArtLinkBalkan kvintet nastupio u cjelovečernjem koncertu sa studentima muzike iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine. Program sastavljen od djela Betovena i Šumana mladi umjetnici (violine Bujišič i Volfi Hadžiaj, Lucija Mušac, violončelo i Srna Majar, BiH) predstavili su nakon rada sa mentorom, finskim pijanistom Ukijem Ovaskainenom, prije dva dana u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, uz oduševljeni prijem publike u Beogradu.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da saradjujem sa dragim i odličnim mladim umjetnicima sa različitih krajeva Balkana, od uzrasta 16 do 24 godina, na različitim stadijumima studija”, kaže pijanista Ovaskainen, angažovan i na beogradskom FMU. “Nimalo nije jednostavno uklopiti gudački kvartet Betovena i klavirski kvintet Šumana za svega četiri dana, ali su svi zaista dali sve od sebe, kako na probama, tako i na koncertu. Osjetio sam radost gledajuci četiri umjetničke ličnosti, čiji karakteri su samo u manjoj mjeri vezani za zemlju iz koje dolaze, a mnogo više za lični senzibilitet i intimni doživljaj kroz muziku. Lijepo i opušteno, ali i vrlo posvećeno smo radili, a siguran sam da smo svi na kraju bili zadovoljni i osjetili olakšanje nakon velike koncentracije koja nam je bila potrebna za projekat, koji ćemo, nadam se, ponoviti i u drugim gradovima”.

Uz zadovoljstvo što su ove godine imali i crnogorskog studenta na ArtLinku, umjetnički direktor Festivala, pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković kaže da i ovo izdanje ArtLinka u fokusu ima mlade umjetnike, sa ciljem “da etablira mlade talente kao prepoznate umjetnike, gradeći njihovo samopouzdanje, profesionalizam, prepoznatljivost kod kuće i u inostanstvu, kontakte sa drugim umjetnicima, otkrivaocima talenta i partnerskim festivalima, na taj način doprinoseći postizanju smislenog budućeg angažovanja mladih umjetnika.” Kroz posvećenost ekipe Festivala i umjetnika mentora, “visoki umjetnički standardi i kvalitet su utkani u mlade umjetnike i njihove nastupe - što sve dovodi do toga da publika bude izložena visokim standardima koji će joj pomoći da se razvije u probirljive entuzijaste za klasičnu muziku”, ističe Višekruna-Janković, u čijoj je selekciji ove godine nastupio violinista Robert Lakatoš, violončelista Viktor Žulia Laferier, Kamerata Janaček, Agata Šimčevska i Simfonijski orkestar RTS-a i dr.

Treći ArtLink, koji je istovremeno i dio projekta Višegrad-Balkan kulturni most, pod pokroviteljstvom Međunarodnog Višegradskog fonda, zatvoriće šesnaestog oktobra kamerni orkestar “Ljubica Marić”, uz soliste Ištvana Vardaia i Petra Pejčića (violončela) koji će u sali Beogradske filharmonije izvesti Hajdnov koncert za violončelo i Rokoko varijacije Pjotra Iljića Čajkovskog.

Bonus video: