Dani Njegoševi u BIjelom Polju

U besjedi o temi „Njegoš i Kosovski zavjet – etički imperativ Lazarevog opredjeljenja“ jerej dr Nikola Marojević je kazao da se teško može govoriti o postojanju narodne mitske svijesti u srpkoj etici, prije Njegoša
1 komentar(a)
Bijelo Polje Njegoš, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje Njegoš, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.09.2016. 16:16h

Pjesnička manifestacija ''Dani Njegoševi'' ,u organizaciji književnog društva „Njegoš“, održana je preksinoć u Centru za kulturu u Bijelom Polju“.

Otvarajući pjesničko veče književnik i predsjednik društva Milutin Mićović je kazao da manifestacija počinje iz grada sa dubokom i starom duhovnom srpskom tradicijom, počev od kneza Miroslava, Jevanđelja i crkve svetih Petra i Pavla.

„Ko ima Njegoša ima cijelo kulturno i duhovno nasljeđe. Naslov manifestacije jeste Njegoš srpski – arhetip, a to bi bilo upravo onaj duhovni izbor Njegošev, u kojem se spustio do dubine u kojoj se sagledava vječita tajna čovjeka, ali koji je vidio najdublje i najaktivnije protivurječnosti čovjekove u svijetlu nebeske luče, i protivurječnosti svog naroda, poradio duhovno, u velikoj brizi za čovjeka i za onu iskru besmrtnu koju je nosio u sebi, da ujedini to čudo čovjeka ,te protivurječnosti , da ih prevlada mudrošću, dubinom i unutrašnjom svjetlošću”, kazao je Mićović.

U besjedi o temi „Njegoš i Kosovski zavjet – etički imperativ Lazarevog opredjeljenja“ jerej dr Nikola Marojević je kazao da se teško može govoriti o postojanju narodne mitske svijesti u srpkoj etici, prije Njegoša.

"Njegoš je svojim djelom našu kolektivnu mitsku svijest, koja je još uvijek bila neosviješćena, doveo do stava samorefleksije – odnosno, buđenjem kosovskog mita on postaje saučesnik kosovske drame, uzdižući je na nivo zavjeta.

Svoje stihove o Njegošu su kazivali pjesnici Milica Bakrač, Budmir Budak, Ilija Lakušić, ranko Jovović i Miladin Joksimović a književnoj manifestaciji je prisustvovao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U programu su učestvovali hor „Sveti Nikola“ iz Bijelog Polja i guslar Mijat Nedović.

Sledeći susreti su planirani u Podgorici i Nikšiću.

Bonus video: