Marovića nisu pritiskali, u pitanju je psiha

"Služio sam im kao kaput - da ga obuku kada im je hladno"...
80 pregleda 32 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 06:45h

Svetozar Marović nije pod prisilom zaključio sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom, a u obraćanju javnosti pisao je o svom psihičkom stanju dok su vršena krivična djela i trajala istraga.

To je juče saopštio njegov branilac, advokat Zdravko Begović, nakon što je u Višem sudu razmatran i drugi dogovor koji je političar DPS-a napravio sa tužiocima.

Prema tom dogovoru, Marović je priznao da je kriv za nezakonitosti u poslovima TQ Plaza, Plato na Jazu i Prijevor i sljeduje ga dvije godine robije i uplaćivanje 50.000 eura u humanitarne svrhe.

Marović je u izjavi napisao da krivicu priznaje zbog straha za svoju djecu i pritisaka koje trpi.

Nakon što je na jučerašnjem ročištu upozoren da tužilac zbog takvih izjava sporazum može raskinuti, Marović je obećao da ih više neće davati, saznaju “Vijesti”.

Begović je novinarima ispred suda potom rekao:

"Marović se javnosti obratio izjavom, ali je u pojedinim medijima istrgnuta iz konteksta - da je navodno pod prisilom zaključio sporazum. To pismo bilo je lično izjašnjenje mojeg branjenika i iznio je svoje psihičko stanje za vrijeme u kojem se nalazio, dok su vršena krivična djela i dok je trajao postupak. Potpuno odgovorno i svjesno je Marović zaključio sve sporazume o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem. Bilo kakve priče da su sporazumi zaključeni pod prisilom, nemaju veze sa stvarnošću, jer i danas je Marović potvrdio da je svjesno, bez pritiska i dobrovoljno zaključio sporazume".

U pismu koje je Begović podijelio novinarima 1. septembra, Budvanin je konstatovao da su "razni iskušavali njegove roditeljske slabosti, u ime skrivenih planova"...

"Priznanje koje sam učinio, zbog osjećanja krivice za sve što se neželjeno i štetno desilo, učinio sam i iz straha, ne od onih koji su po zakonu postupali, već ih straha za moju djecu, za moje po krvi najbliže, za moju porodicu, od onih koji su skriveno znali da bace kamen tereta na nas, iz zavisti ambicije, političkog neslaganja i kojima u njihovoj tajnoj moći možda neće biti dovoljno ovo moje kažnjavanje i stradanje Marovića”, napisao je Marović.

U istom tekstu dodao je da u svim tim pravnim slučajevima nije za sebe imao nikakve koristi:

“Zato sam i kriv, jer sam služio kao kaput - da ga obuku kada im je hladno, i da ga skinu kada im je vruće”.

Ročište u sudu juče je zatvoreno za javnost na zahtjev specijalne tužiteljke Lidije Vukčević.

Obrazložila je da su u predloženim dokazima i iskazi svjedoka saradnika, a koji još nose oznaku tajnosti.

"Ugovorom o priznanju krivice nije predviđeno oduzimanje protivpravne imovinske koristi, pa time ni obaveza da na ime te pribavljene koristi plaća bilo kakav iznos”, kazao je Begović novinarima.

Prije par dana sud je prihvatio drugi sporazum o priznanju krivice Marovića, prema kome se obavezao da odrobija 22 mjeseca, u budžet uplati 1.096.000 eura, a u humanitarne svrhe još 50.000.

Odbio je liječenje

Begović je rekao da Marović ima izvještaj ljekara specijaliste, u kome piše da je tokom dana morao ići na bolničko liječenje.

"On je morao biti hospitalizovan i nalaziti se na bolničkom liječenju zbog kardiovaskularnih problema. Na njegovu inicijativu, odbio je bolničko liječenje kako bi pristupio današnjem ročištu i zaključio sporazum o priznanju krivice. To je još jedna potvrda da ne postoji bilo kakav razlog, pritisak ili prisila da on ne zaključi i ne potpiše takve sporazume“.

Bonus video: